« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PIJESAK U OČI

Pakistanska ofenziva protiv talibana ne ide po planu

Vaziristan je crna rupa u kojoj vojnici ginu na nepoznatom terenu, pojasnili su vojni stručnjaci

(Getty Images)
Više o

Pakistan

,

talibani

,

protutalibanska ofenziva

,

Južni Vaziristan

Siloviti sukobi u Južnom Vaziristanu nastavljeni su u utorak, četvrti dan kopnene ofenzive pakistanske vojske u čiji uspjeh dvoje analitičari i više od stotinu tisuća izbjeglica naviklih plaćati račun takvih sukoba u plemenskom području koje se otima kontroli središnje vlasti.

Rat za kontrolu Južnog Vaziristana najteža je kušnja za pakistansku vladu u toj pokrajini koja je dugogodišnje uporište Pokreta pakistanskih talibana, odgovornih za pretežito samoubilačke napade s više od 2.300 mrtvih u manje od dvije godine.

U analizama sukoba u toj pokrajini od 6.620 četvornih kilometara, agencije citiraju stručnjake koji iznose niz zapreka za uspjeh operacije.

U Južnom Vaziristanu, koji na zapadu graniči s Afganistanom, živi od pola milijuna do 600.000 stanovnika, uglavnom Paštuna, neovisnog naroda, neprijateljski nastrojenog prema vanjskom utjecaju.

Lokalni plemenski čelnici postigli su neke sporazume s vojskom, no stručnjaci drže da je vojska prije operacije trebala zadobiti i kupiti povjerenje plemena u zamjenu za jamstvo njihove neutralnosti.

Nepristupačni planinski lanci i velika hladnoća drugi su neprijatelji pakistanske vojske koja želi munjevitim ratom završiti operacije prije zime. S druge strane svako nepromišljeno srljanje može dovesti do poraza.

Kopnena ofenziva odvija se iz tri smjera uz potporu zrakoplova, helikoptera, tenkova i topništva.

"Vaziristan je crna rupa. Vojnici ondje ginu jer ne poznaju teren", ističe Rahimulah Jusufzai, stručnjak za plemenska pitanja i talibane.

Vojska je do 2002. u brojnim operacijama protiv talibana u Južnom Vaziristanu izgubila 2.000 ljudi, a sada je angažirala 28.000 vojnika koji bi trebali protjerati 10.000 tvrdih talibanskih boraca, među kojima je 1.000 opasnih uzbečkih boraca.S druge strane, talibani poznaju teren i godinama su pripremali obranu protutenkovskim projektilima, posebno raketnim bacačima, minobacačima i dalekometnim raketama. Stručnjaci su za postavljanje bombi uz ceste i raspolažu kontingentom samoubojica, piše Reuters.

S aspekta civila kojih je 110.500 izbjeglo od početka intenzivnih bombardiranja u kolovozu, sukobe vojske i pobunjenika plaća narod koji ne vjeruje u uspjeh središnje vlasti i drži da je "ova operacija bacanje pijeska u oči", citira agencija AFP 45-godišnjeg pastira.

Stanovnici pet godina žive u bijedi i gledaju film "u kojem vojnici i talibani igraju glavne uloge... a mi patimo", kaže sugovornik koji ističe da vojne operacije nisu nikada uspjele i neće bez sudjelovanja plemena. Vojska je stotinama letaka pozvala pleme Mahsud, a upravo se iz njega novači najviše boraca u talibane, da se svrsta na stranu vojske.

Agencija Reuters donosi nekoliko scenarija za ishod ofenzive koja bi mogla uspjeti ako bi se narod, kojemu je već dosta pobunjenika, odlučio podržati vojsku.

Prema drugome scenariju sukob bi se mogao proširiti odluče li talibanima u Južnome Vaziristanu u pomoć priskočiti srodne frakcije iz Sjevernog Vaziristana i Afganistana. Dnevnik Daily Times piše da su afganistanski talibani najavili da će ostati neutralni.

Opasnost prijeti i proširenjem sukoba na Indiju gdje bi islamski teroristi mogli opet izvesti napade poput lanjskih na grad Mumbai. Tada bi se pakistanska vojska morala usredotočiti na indijsku granicu. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 16:53:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh