« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PODIJELI PA VLADAJ

Abas optužio Hamas za propast palestinskog pomirenja

Uz izviješće UN-a o ratnim zločinima počinjenim u Gazi problem za pomirenje predstavljaju i međupalestinska politička pitanja

(Getty Images)
Više o

Palestina

,

Hamas

,

Mahmud Abas

,

Fatah

,

palestinska pomirba

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u utorak je izjavio da je Hamas "postavio zapreke na putu pomirbe" između suprotstavljenih palestinskih frakcija.

Abas je s novinarima razgovarao nakon susreta s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Kairu. Abasov Fatah, koji nadzire Zapadnu obalu, prošle je srijede jednostrano potpisao kompromisni sporazum, postignut posredovanjem Egipta, koji treba završiti dvogodišnji sukob s Hamasom.

"Mi smo na sporazum pristali bez amandmana iz dva razloga: našeg povjerenja i poštovanja spram egipatske strane i stoga što smo predani palestinskom pomirenju", rekao je Abas u utorak.

Hamas je zatražio više vremena za razmatranje potpisivanja sporazuma o pomirbi sastavljenog na 25 stranica.

Među spornim pitanjima su provedba i datum novih parlamentarnih i predsjedničkih izbora. U sporazumu o pomirbi koji je potpisao Fatah zahtijeva se da se palestinski i predsjednički parlamentarni izbori održe 28. lipnja. No Abas je rekao da će izdati predsjednički ukaz o održavanju izbora u siječnju.

"Palestinski ustav od nas traži da objavim ukaz i to planiramo tako da se izbori održe prije 25. siječnja", rekao je Abas novinarima. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 17:44:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh