« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
TAJKUNSKI ZAJMOVI

Pahor zadovoljan sastankom s koalicijskim partnerima

Slovenski premijer zadovoljan je radom vlade i unatoč razmimoilaženjima neće ju mijenjati.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Borut Pahor

,

slovenska vlada

,

Boško Šrot

,

Zares

,

slovenski parlament

,

Katarina Kresal

,

Karl Erjavec

,

Gregor Golobič

,

tajkunski zajmovi

,

Matej Lahovnik

,

slovensko gospodarstvo

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u utorak popodne da je zadovoljan sastankom na kojemu je s koalicijskim partnerima razgovarao o tzv. tajkunskim zajmovima koji, po nekim ocjenama, ugrožavaju djelovanje njegove vlade manje od pola godine nakon njezina dolaska na vlast.

"Sastankom sam zadovoljan", rekao je Pahor kratko novinarima nakon susreta s predsjednicima ostalih triju stranaka u vladi.

Predsjednik stranke Zares Gregor Golobič, koji je proteklih dana najviše kritizirao navodno popuštanje vlade "tajkunskom kapitalu", zanijekao je neke najave svojih istaknutih članova da ta stranka razmišlja o odlasku iz koalicije čime bi vlada ostala bez većine u parlamentu.

"Nismo iskopali ratne sjekire niti prijetili odlaskom. Upozoravamo međutim d vlada treba biti vjerodostojna glede obećanja koja je prije izbore dala biračima", rekao je Golobič.

Predsjednica Liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal izjavila je nakon susreta s Pahorom da koalicija nije u krizi, ali da se otvoreno razgovaralo o tome kako dalje rješavati pitanja poput refinanciranja zajma Nove Ljubljanske banke (NLB) Infond Holdingu.

"Čini se da ćemo prevladati krizu", izjavio je nakon susreta s Pahorom Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS). No složio se da je dodjela "tajkunskog zajma" bila pogrješna te pozdravio odlazak dosadašnjeg direktora NLB-a.

Stranka Zares zatijevala je potkraj prošlog tjedna odgovornost za taj potez NLB-a u većinskom vlasništvu države jer je ona odobrila produžetak "tajkunskog zajma" od 150 milijuna eura IH-u iza kojega stoji direktor Pivovarne Laško (PL) Boško Šrot. Taj je potez pak podupro ministar financija Franci Križanič, opravdavajući ga "nacionalnim interesom".

Da zajam nije produžen, Šrotov bi se koncern mogao naći u situaciji da proda kontrolni paket dionica Mercatora, što bi ugrozilo njegove slovenske dobavljače, ocijenio je Križanič.

Dosadašnjeg direktora banke Draška Veselinoviča zadnjih je nekoliko dana branila predsjednica LDS-a i ministrica unutarnjih poslova Kresal, tvrdeći da se na banku ne smije činiti politički pritisak. Zbog političkih pritisaka ostavku je u ponedjeljak na mjesto direktora NLB-a ipak dao Veselinovič, inače član LDS-a.

On je u utorak na konferenciji za novinare rekao da je ostavku dao kako bi se prevladala kriza, ali da se ne drži ni odgovornim ni krivcem za odobravanje "prijeporn" zajma. Dodao je da je produžetak kreditnog ugovora za nekoliko mjeseci potpisao tek kad je postigao da se ne smiju prodati dionice Mercatora kojima IH raspolaže. Da zajam nije odobren, mogao je nastati "domino efekt" u slovenskom poslovnom okolišu, izjavio je Veselinovič.

Slovenski mediji zadnjih dana otvoreno pišu o sve većim teškoćama s likvidnošću velikih slovenskih financijskih holdinga, posebno Istrabenz Holdinga, za koji zbog velikih dugova banke vjerovnici traže stečaj, ali i Šrotova IH-a. Mediji dodaju da je sve to povezano ne samo s financijskom krizom nego i "tajkunskom privatizacijom", odnosno tihim pristankom prijašnjih vlada da državne banke odobravaju menadžerske zajmove pod povoljnim uvjetima, uz njihovo preslabo osiguranje na osnovi vrijednosti tih poduzeća kotacije kojih su se u međuvremenu strmoglavile.

Premijer Borut Pahor izjavio je u utorak ujutro u parlamentu da njegova vlada unatoč razmimoilaženjima djeluje usklađeno i da u vladi za sada neće biti promjena. Zanijekao je nagađanja da će opozvati ministra financija Križaniča. Očekuje da će u vladi ostati i ministar gospodarstva Matej Lahovnik koji je zadnjih dana bio jedan od najoštrijih kritičara vladine politike prema "tajkunima" i stalnu refinanciranju zajmova državnih banaka.

Pritom nije isključio mogućnost svoje ostavke ako se ta praksa nastavi, a upozorio je i na kaznenu odgovornost gospodarstvenika kojima bi se dokazalo da su namjerno financijski iscrpljivali poduzeća u kojima su direktori i to preko investicijskih holdinga u kojima su suvlasnici ili ih kontroliraju. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 21:06:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh