« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
JAVNA 'DRŽAVNA TAJNA'

Poljska prekršila zakon zbog CIA-inih zatvora

Poljska i Rumunjska optužene su 2007. u izvješću Vijeća Europe, no optužbe su odbacivale.

(Corbis)
Više o

Poljska

,

CIA

,

Poljska CIA zatvor

,

ilegalni zatvori

,

Roman Giertych

,

povrede zakona

Bivši voditelj poljskoga parlamentarnog povjerenstva zadužen za istragu o tajnim zatvorima CIA-e izjavio je u utorak da je u Poljskoj bilo "više teških povreda zakona", u času kada ta zemlja tvrdi da na njezinu teritoriju nije bilo takvih zatvora.

Početkom 2006. "poslao sam izvješće ministrima u čijoj su nadležnosti specijalne službe i pravosuđe, u kojemu sam ih obavijestio o opravdanoj sumnji u više teških povreda zakona", rekao je bivši nacionalistički zastupnik Roman Giertych.

On nije htio iznijeti potankosti o tim "povredama" pozivajući se na "državnu tajnu" i ističući da je poljsko državno tužiteljstvo u kolovozu 2008. pokrenulo istragu o tom slučaju.

Giertych je ipak svoje izjave otvoreno doveo u vezu s činjenicom da je američka administracija Baracka Obame objavila interna izvješća CIA-e u kojima opisuje postupke za ispitivanje osumnjičenika koji su se primjenjivali za vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha.

Poljska i Rumunjska optužene su 2007. u izvješću Vijeća Europe da su između 2003. i 2005. uz puno znanje prihvaćale na svom teritoriju tajne zatvore CIA-e. No vlade tih dviju zemalja, bez obzira na političku opredijeljenost, uvijek su odbacivale te optužbe. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 15:38:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh