« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
hoće-neće

Pahor se založio za potpunu deblokadu

Slovenski premijer u parlamentu je od zastupnika zatražio deblokadu pristupnih pregovora i nastavak rješavanja graničnog pitanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Borut Pahor

,

deblokada pregovora

,

granično pitanje

Slovenski premijer Borut Pahor iznio je zastupnicima svoje argumente za dogovor koji, po njegovim riječima, omogućava da Slovenija ostvari svoje nacionalne interese.

"Bitno je što je postignuta obveza Hrvatske da će se granično pitanje rješavati u sklopu pregovaračkog procesa", istaknuo je Pahor zastupnicima te dodao da je arbitražni sporazum na temelju Rehnova prijedloga u biti već određen.

Pahor je dodao kako je manje vjerojatno da bi se s Hrvatskom mogao postići bilateralni sporazum o granici nakon velikih napora koje je u Rehnov prijedlog uložila Europska komisija.

"Taj prijedlog je vrlo uravnotežen, za Sloveniju je povoljan, a odgovara i Hrvatskoj", rekao je Pahor.

Kako je istaknuo, formulacija koja je u vezi s graničnim pitanjem na moru iznesena u drugom Rehnovu prijedlogu povoljnija je od rješenja koje bi Slovenija ostvarila inzistirajući na "načelu pravičnosti", koje se u Rehnovu prijedlogu izravno ne spominje.

No, dodao je Pahor, u Rehnovu prijedlogu spominje se kontakt s otvorenim morem, te posebne okolnosti.

Kao glavni argument zašto bi zastupnici trebali prihvatiti dogovor koji je postigao s hrvatskom premijerkom, Pahor je istaknuo pismo što ga je Jadranka Kosor uputila švedskom predsjedništvu EU-A.

"Hrvatska je priznala da je graničnom dokumentacijom prejudicirala granicu, a pristala je i da pregovori o granici budu dio pregovaračkog procesa s EU, dok je prije inzistirala da je to bilateralno pitanje", dodao je slovenski premijer.

Po njegovim je riječima zato netočna tvrdnja koja se čuje iz oporbe da je blokada hrvatskih pregovora bila nepotrebna s obzirom na slab rezultat njegova dogovora s hrvatskom premijerkom.

Na kraju svog izlaganja Pahor je izjavio da je to što su razjašnjene nejasnoće oko toga hoće li osnova za pregovore o arbitražnom sporazumu biti drugi Rehnov prijedlog ili ne ukazuje na to da "obje strane žele sačuvati svoju vjerodostojnost".

Nakon Pahorova izlaganje sjednica je iz proceduralnih razloga, na zahtjev jedne od koalicijskih stanaka, prekinuta i bit će nastavljena rano popodne.

Prema navodima koji su proteklih dana iznosili najviši slovenski dužnosnici, parlamentarci iz ovih dvaju odbora moraju potvrditi Pahorov dogovor s hrvatskom premijerkom, kako bi se onda uputilo pismo švedskom predsjedništvu EU-a da se Slovenija slaže s održavanjem pristupne konferencije na kojoj će se deblokirati do sada blokirana poglavlja.

(Hina/Metro)

15.09.2009. 12:26:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh