« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
EUROPSKI RABIN TVRDI:

Izrael ne želi razuman mirovni proces

Europski glasnogovornik ortodoksne židovske organizacije koja se protivi cionizmu progovara protiv nepravednog 'mirovnog procesa'

(nkusa.org)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

,

cionizam

,

Aharon Cohen

,

Naturei Karta

,

ortodoksni židovi

Rabin Aharon Cohen, član ortodoksne židovske organizacije Naturei Karta, za iransku agenciju IRNA izjavio je kako "nezakonita i manjkava država Izrael" vrlo teško može biti dio razumnog mirovnog procesa na Bliskom istoku. Cohen je dodao kako je širenje ilegalnih židovskih naselja na okupiranim područjima samo nastavak originalne formacije ilegalne države Izrael.

Osvrčući se na posjet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Londonu Cohen, inače iz Manchestera, izjavio je da Izrael ne može biti dio mirovnog procesa jer su u njemu "dvije strane potpuno odvojene i imaju drugačiji pristup problemu".

"Netanyahu možda nudi nešto u vezi s ilegalnim naseljima, ali na kraju neće ponuditi ništa praktično odnosno korisno za Palestince", izjavio je Cohen. Glasnogovornik Naturei Karte dodao je kako je cijeli koncept Izraela kao države stvorene na tuđoj zemlji pogrešan prema pogledima autentičnih ortodoksnih Židova među čijim osnovnim načelima je humanitarizam.

"Neće biti uspješnog mirovnog procesa dok narodi svijeta ne počnu pričati o osnovnom problemu - propalom konceptu države Izrael. Također, u Jeruzalemu se mora početi primjenjivati potpuno novi režim kakav bi bio prihvatljiv Palestincima", rabin Aharon CohenCohen je izjavio kako se Izrael može djelomično prisiliti da zaustavi širenje židovskih naselja, no kako u toj državi postoje brojne struje povezane s "cionističkim kampom" koje takvo što ne bi dopustile.

"Mir na palestinskom teritoriju trenutno je samo san, a mi se molimo Svemogućem da spasi Palestince i uništi ilegalni koncept izraelske države", ponovio je rabin dodavši kako ne vidi vjerojatnost skore obustave širenja ilegalnih židovskih naselja.

Cohen je na kraju rekao kako je stvaranje Izraela od samog početka bila "grozna pogreška britanskih vlasti" i zaključio kako "trenutna situacija ne nudi nikakva trajna rješenja jer ne zadovoljava sve uključene strane, te će donijeti još mnogo nepravde brojnim Palestincima".

 

15.09.2009. 14:38:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh