« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
Kritično

Ove godine najveća stopa samoubojstava američkih vojnika

S 211 pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava koji su si oduzeli život premašen prošlogodišnji rekord

(Getty Images)
Više o

SAD

,

vojnici

,

samoubojstva u američkoj vojsci

Od siječnja do utorka, potvrđena su samoubojstva 140 pripadnika aktivnog sastava kopnene vojske i 71 pripadnika pričuvnog sastava vojske i Nacionalne garde, izjavio je general Peter Chiarelli, dozapovjednik glavnog stožera vojske.

To je najveći broj samoubojstva od 1980., kada je vojska počela voditi njihovu statistiku.

"Otvoreno govoreći, to nije jednostavan problem s određenim nizom simptoma ili markera", rekao je general Chiarelli na konferenciji za novinare u Pentagonu.

"Nema lakih odgovora, niti rješenja. Još uvijek nismo našli neku statistički značajnu uzročnu vezu koja bi nam omogućila da učinkovito predvidimo ljudsko ponašanje", rekao je.

General Chiarelli je naglasio da od ožujka vojska, u suradnji s Nacionalnim institutom za mentalno zdravlje, primjenjuje brojne programe za ublažavanje ratnog stresa, te za prevenciju i spriječavanje samoubojstava među vojnicima.

Gotovo jedna trećine ovogodišnjih samoubojstva zabilježena je u siječnju i veljači, od kada opada taj trend, zahvaljujući spomenutim inicijativama, otkrivanju nedijagnosticiranih duševnih bolesti i uklanjanju stigme nad psihičkim tegobama vojnika, kazao je general Chiarelli.

Program "Sveobuhvatne kondicije vojnika", kroz koji se podiže njihova fizička i psihička spremnost za odlazak na ratišta u Iraku i Afganistanu, pokazuje se vrlo uspješnim, kazali su dužnosnici američke vojske. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 08:22:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    18.11.2009. 11:58
    da, nekima na kraju prisjedne činjenica da su ubijali uglavnom nevine ljude (bili plaćeni ubojice) zato da se njihovi ljubljeni vođe neizmjerno bogate... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh