« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Blokiranje pregovora

SAD kritizira Izrael zbog nastavka izgradnje naselja

Bijela kuća ističe kako se time otežavaju napori SAD-a za ponovno pokretanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora

Robert Gibbs
Robert Gibbs (Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

pregovori

,

Jeruzalem

,

izgradnja naselja

"Deprimirani smo odlukom odbora za planiranje Jeruzalema da nastavi s postupkom odobrenja za širenje naselja Gilo. U vrijeme kada radimo na ponovnom pokretanju pregovora, te akcije otežavaju izglede za uspjeh naših napora", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u priopćenju objavljenom u Kini, gdje je predsjednik Barack Obama u službenom posjetu.

Gibbs je ponovio stajališta koje je ranije tijekom dana iznio State Department, da ni jedna strana u bliskoistočnom sukobu ne bi trebala vući jednostrane poteze koji priječe pregovore. Također je naglasio kako se SAD protivi stalnoj izraelskoj praksi u Jeruzalemu, da se iseljavaju i ruše palestinske kuće. Gibbs se istakao kako je stajalište SAD-a da je stalni status Jeruzalema jedno od pitanja koje treba riješiti pregovorima.

Nasuprot tome, Izrael ustraje na tome da arapski, istočni Jeruzalem nikada neće predati Palesticima, te da će on kao cjelina ostati glavni grad židovske države. Istočni Jeruzalem, koji je Izrael okupirao u ratu 1967. i kasnije ga anektirao, Palestinci planiraju pretvoriti u glavni grad svoje države.

Konzervativna vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua deklarativno je za nastavak pregovora o trajnom miru s Palestincima, ali ih praktično onemogućava nastavkom izgradnje židovskih naselja na okupiranim teritorijima, te s insistiranjem da buduća palestinska država mora biti demilitarizirana, da je Jeruzalem nedjeljiv, i s drugim potezima.

Palestinci su u utorak rekli da je izraelski plan izgradnje naselja odbacivanje Obaminih mirovnih napora. "To je poruka predsjedniku Obami da Izrael nije briga za američko stajalište. Ti postupci pokazuju da Izrael ne želi mir i ne želi oživljavanje mirovnog procesa, te da dovodi u pitanje interese SAD-a", izjavio je Nabil Nabu Rdene, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa za Associated Press. Rdene je pozvao SAD da izvrši stvarni pritisak na Izrael kako bi zaustavio sve te postupke.

Netanyahuov ured je uzvratio na kritike Washingtona, ističući kako je četvrt Gilo integralni dio Jeruzalema, u kojem se gradi desetljećima, pa sadašnji planovi i izgradnja nisu ništa novo. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 07:35:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh