« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ne pomaže

Svaki drugi Britanac odbija cjepivo protiv H1N1

Stanovnici Otoka se ne žele cijepiti zbog straha od nuspojava i visokog postotka ozdravljenja zaraženih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

cijepljenje

,

svinjska gripa

,

cjepivo svinjska gripa

Svaki drugi Britanac iz rizične skupine nesklon je cijepljenju protiv gripe A (H1N1), prema ispitivanju provedenom među britanskim liječnicima i objavljenom u stručnom časopisu "Pulse".

Iz istraživanja u kojem je sudjelovalo 107 britanskih liječnika obiteljske medicine proizašlo je kako je samo 46% ljudi kojima je ponuđeno cjepivo protiv svinjske gripe prihvatilo cijepljenje. Oni koji su ga odbiti to su učinili ili zbog straha od nuspojava ili zbog toga što je se kod velike većine zaraženih bolest pokazala kao blaga.

Liječnici su rekli da su na posebno protivljenje naišli među trudnicama, koje spadaju u najrizičniju skupinu za teže posljedice zaraze virusom. "Mislim da je tek svaka dvadeseta pristala na cijepljenje u mojoj ordinaciji", rekao je obiteljski liječnik Chris Udenze iz Nottinghama.

Britanija je program cijepljenja počela 21. listopada za rizične skupine stanovništva (djecu, trudnice, ljude s oštećenim imunološkim sustavom i teškim kroničnim bolestima) i zdravstvene radnike.

U istraživanju se zaključeno da mnogi pacijenti, ali i značajan broj liječnika, nisu uvjereni u to da je cijepljenje protiv svinjske gripe sigurno i nužno.

Više od 100 osoba preminulo je nakon zaraze virusom A (H1N1) u Velikoj Britaniji. Broj novih slučajeva raste za približno 60.000 na tjedan. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 10:19:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh