« Kazalište
objavljeno prije 12 godina
63. DLJI

Otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup uz zvuke Himne slobodi u Dubrovniku su otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre.

Dubrovačke ljetne igre, 63. put
Dubrovačke ljetne igre, 63. put (Arhiva)
Više o

Dubrovačke ljetne igre

,

otvaranje

Svečanom ceremonijalu ispred crkve Sv. Vlaha nazočili su brojni gosti i uzvanici iz političkog, kulturnog i javnog života Dubrovnika i Hrvatske predvođeni hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Šezdeset i treće Dubrovačke ljetne igre po tradiciji otvorio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je tom prigodom kazao kako su dubrovačku povijesti obilježile i plime i oseke, obilja i siromaštva, sloga i sukobi, diplomatski i znanstveni uspjesi koji su utisnuti duboko u kamen i zabilježeni u arhivskoj zbirci.

"Naš festival, Dubrovačke ljetne igre star je kao i ideja ujedinjene Europe, nešto preko 60 godina, a nastali su kao odgovor na stradanje i potreba za novim svjetlom u razrušenoj Europi. Tražili su nestalu ideju zajedništva, međusobne komunikacije, mira i umjetničke izvrsnosti - i našli su ga u Dubrovniku", rekao je Vlahušić.

Istaknuo je kako i večeras u osvit sjedinjenja Hrvatske i Europe trebamo naći odgovore na gospodarska, socijalna, znanstvena i umjetnička pitanja. "U kriznim trenucima kada se na najnižoj razini ljudskog ponašanja naglašava antogonizam između imati i nemati, i kada ljudski porivi izbijaju u prvi plan, spas su uvijek donijeli hrabri i kreativni ljudi", kazao je.

"Dragi glumci, veselimo se vama, jer unosite bezbrižnost i radost, progovarate glasom umjetnosti i slobodom mašte, vjerujući da se današnji Grdan može pobijediti jedino umjetničkim i znanstvenim dometima, snagom duha i svih oblika poduzetnosti i kreativnosti", rekao je Vlahušić otvarajući Igre.

Scenarist i režiser ovogodišnjeg svečanog otvaranja bio je Joško Juvančić, a uz brojne glumce u programu su sudjelovali Folklorni ansambl Linđo, Dubrovački trombunjeri, Dubrovačka djeca, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Zbor HNK iz Splita, Dubrovački komorni zbor i Zbor Libertas, kojima je ravnao maestro Ivan Repušić.

Tijekom trajanja 63. Dubrovačkih ljetnih igara do 25. kolovoza na desetak scenskih i ambijentalnih prostora, nastupit će više od 2000 umjetnika iz 23 zemlje, koji će izvesti više od 70 dramskim, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

 


11.07.2012. 07:46:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh