« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
FESTIVALI

Otvorene 35. Gavelline večeri

Gavella je i dalje beskućnik, a i produkcija još nije po kvantiteti i kvaliteti na razini iz pretpandemijske 2019

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Gavelline večeri

,

kazalište Gavella

Umijeće mogućeg, tako bi se mogao nasloviti program ovogodišnjih, jubilarnih 35. Gavellinih večeri, jer Gavella je i dalje beskućnik, a i produkcija još nije po kvantiteti i kvaliteti na razini iz pretpandemijske 2019. Nakon dvije godine stanke, Gavelline večeri idu dalje, pa i bez svoje pozornice.

-Činilo mi se da ne bi bilo u redu da smo i ove godine odustali od Gavellinih večeri pa eto i na taj način da sva zagrebačka kazališta igraju na svojim matičnim scenama. Gavella i sve gostujuće predstave uz Teatar Kunst igramo u našem već godinama domaćinu Kulturnom Centru Travnom, rekao je Dražen Ferenčina, ravnatelj Gavelle.

-Međunarodne Gavelline večeri, možemo slobodno tako reći, jer imamo gostovanje iz Beograda, iz Subotice, a od naših imamo iz HNK Splita, iz Rijeke, iz Varaždina, i naravno mnoga kazališta iz Zagreba, kazuje Perica Martinović, glumica i članica žirija 35. Gavellinih večeri.

Gavelline večeri prvi su put organizirane 1973., a nakon 19 godina održavanja, 1991. bile su ugašene zbog rata u Hrvatskoj.

-Sjećam se da sam stvarno gnjavila mamu da me vodi možda i na predstave koje nisu bile za moju dob, tako da je taj festival meni oduvijek posebno mjesto u srcu ima, rekla je glumica Natalija Đorđević. 

Stanka je trajala 14 godina, do listopada 2005.

- Prema tome možemo reći da Gavelline večeri predstavljaju jednu kulturnu činjenicu, dosta tvrdoglavu, koju jedino ratovi, pandemije i potresi mogu zaustaviti, kazao je Darko Stazić, glumac i nekadašnji ravnatelj Gavelle. 

Festival posvećen Branku Gavelli, utemeljitelju kazališta u Frankopanskoj, počinje u Zagrebačkom kazalištu mladih, a završava dodjelom nagrada u Kulturnom centru Travno.

04.12.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh