« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
nada za dogovor

Otvoren summit o klimi u Kopenhagenu

Klimatske promjene ne poznaju granice. Ako smo danas ovdje, to je zato što smo spremni djelovati, rekao je danski premijer Rasmussen

(Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

Barack Obama

,

Ban Ki-moon

,

klimatske promjene

,

Desmond Tutu

,

staklenički plinovi

,

Manmohan Singh

,

Lars Loekke Rasmussen

,

summit klima

,

summit Kopenhagen

Kratkim filmom o katastrofičnim posljedicama ne obuzda li svijet globalno zagrijavanje Zemlje i upozorenjem danskog premijera da su nade čovječanstva u rukama 1.200 izaslanika iz 192 zemlje, UN-ova konferencija o klimi počela je u ponedjeljak u Kopenhagenu.

"Klimatske promjene ne poznaju granica. Ne diskriminiraju. Pogađaju nas sve. I ako smo danas ovdje, to je zato što smo spremni djelovati", rekao je premijer Lars Loekke Rasmussen s porukom sudionicima da su oni "rizničari u čije je ruke čovječanstvo pohranilo nade".

Kratki film katastrofe prikazuje djevojčicu usnulu u svome krevetu uz plišanog bijelog medvjedića, koja se zatim budi u pustinji, a zatim biva preplavljena neobuzdanim valovima, piše agencija AFP.

U filmu južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozivaju zemlje sudionice da donesu ambiciozan sporazum kojim bi izbjegli takve katastrofe.

Rajendra Pachauri iz Međuvladine skupne stručnjaka za klimu, govoreći u kameru upozorava sudionike da bi klimatski kaos značio "stotine milijuna izbjeglica" u cijelome svijetu.

Iz glavnoga danskoga grada stižu vijesti da je svoj dolazak na dvodnevnu konferenciju najavilo 110 šefova država i vlada. "Tako brojna nazočnost govori o dosad najvećoj političkoj odlučnosti u borbi protiv klimatskih promjena", rekao je danski domaćin.

Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Država koje su uz Kinu najveći svjetski onečišćivač prisustvovat će završetku summita 18. prosinca, a svoj dolazak najavio je i Manmohan Singh, premijer Indije koja je četvrti svjetski onečišćivač.

Summit o klimi, koji će trajati 12 dana, trebao bi donijeti konkretan sporazum o smanjenju emisije stakleničkih plinova, a naslijedio bi Protokol iz Kyota kojemu valjanost istječe 2012.

Industrijski najrazvijenije zemlje trebale bi u idućih deset godina smanjiti emisije stakleničkih plinova od 25 do 40 posto u odnosu na razine iz 1990. godine. Također bi upravo bogati trebali pomoći siromašnim zemljama da se prilagode klimatskim promjenama.

No, doprinos globalnim naporima trebale bi dati i zemlje u razvoju, poput Kine, koje ističu da je njima prioritetno pitanje gospodarski razvoj, no ona je ujedno uz SAD i najveći onečišćivač te bi trebala dati svoj doprinos, za što je spremnost i najavila uoči konferencije. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 12:37:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh