« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IZLOŽBA

Otvoren EXPO, kontroverze i dalje traju

Iako je Kina trenutno najlogičnije mjesto za ovakvu izložbu, ne prestaju protesti zbog kršenja ljudskih prava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

EXPO

,

Šangaj

Kinesko je gospodarstvo najpropulzivnije, možda trenutno čak i najjače na svijetu, pa je Šangaj ispao sjajan izbor za nakupinu ekstravagantnih paviljona u kojima preko 250 zemalja i međunarodnih organizacija predstavlja svoja dostignuća.

Na grandioznom otvaranju, ništa manje spektakularnom od otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu pred dvije godine prisutne je oduševio vatromet, a među svjetskim vođama najtraženije lice za foto-reportere bio je francuski predsjednik Sarkozy.

Tijekom sljedećih šest mjeseci očekuje se najmanje 70 milijuna posjetitelja, od kojih će velika većina ipak biti Kinezi, jer recesija se osjeća na svakom koraku. Cijele su godine stizale vijesti o rezanju budžeta, skromnijem pristupu izložbi i umjerenijoj ekstravaganciji, što se na prvi pogled ne može vidjeti. Paviljoni su, bez obzira na to, nevjerojatni i više nego zanimljivi, što je garancija za sjajna događanja, jer domaćini su obećali svu pomoć kako bi EXPO 2010 bio najveći multimedijski događaj u povijesti.

Ukupni se troškovi procjenjuju na najmanje 58 milijardi dolara, što definitivno diže obrve promatračima uz upit nije li se ta silna količina novaca mogla i pametnije upotrijebiti u ova teška vremena.

Po običaju, čuju se glasovi o represivnim mjerama koje je kineska vlada primjenila na stanovništvo koje je živjelo u blizini EXPO-a. Nekolicina je ostala bez svojih kuća koje su srušene kako bi se napravilo dovoljno mjesta, a zadnji izvještaji agencija tvrde da su vlasnici završili u radnim logorima.

Više računala na kojima se trebao odigravati alternativni virtualni EXPO zaplijenjeno je u stanu aktivista Feng Zhenghua, a tisuće policajaca osiguravaju posjetitelje kako se ne bi dogodilo ama baš ništa nepredviđeno.

02.05.2010. 23:55:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh