« Život
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
IRITANTNE KRVOPIJE

Otkriveno zašto komarci jedne grizu, a druge zaobilaze

Znanstvenici su ustanovili zašto omražene krvopije imaju gozbe na nekim ljudima, dok druge totalno ignoriraju

Fotografija vijesti
Više o

svrbež

,

komarci

,

ugriz insekti

,

ubod komarca

,

repilent

Za mnoge su ljetne noći prava noćna mora zbog nemilosrdnih napada komaraca, dok drugi uopće nemaju problema s iritantnim krvopijama jer ih zaobilaze u širokom luku. Svatko tko je doživio ovu nepravdu barem se jednom zapitao: "zašto me komarci stalno pikaju?", a znanstvenici vjeruju da su pronašli odgovor na tu misteriju.

Naime, skupina danskih znanstvenika sa sveučilišta Aarhus otkrila je da određeni ljudski mirisi privlače ili odbijaju komarce.

"Komarce privlače ugljični dioksid i toplina koje svi ispuštamo, no krvopije također privlače određeni mirisi", rekao je Karl-Martin Vagn Jensen, voditelj istraživanja.

Jensen tvrdi da još nisu uspjeli detektirati koji točno mirisi privlače komarce, no da postoji razlika među njima.

"Svi laboranti su istrljali petrijeve zdjelice o kožu na trbuhu kako bi svoj miris prenijeli na njih, a potom su te posude stavljene u komore pune komaraca. Komarci su opetovano slijetali na neke zdjelice dok drugima nisu uopće prilazili", objašnjava Jensen.

Iako ovaj eksperiment nije otkrio koji točno ljudski miris privlači ili odbija komarce, studija je uspjela razbiti neke mitove o komarcima.

Neki ljudi vjeruju da komarci pikiraju ljude sa slatkom krvi, neki smatraju da krvopije izbjegavaju osobe koje su zaražene, dok su drugi uvjereni kako vitamin B pruža zaštitu od iritantnih uboda insekata.

"Niti jedna od navedenih teorija ne drži vodu. Ti mitovi nemaju uporište u znanosti", naglašava Jensen.

S druge strane, naklapanja da tamanjenje češnjaka odbija komarce ima potencijala da bude djelomično istinito. Jensen kaže kako nema konkretnih znanstvenih dokaza da je češnjak funkcionalan repilent, no da ima indikacija kako aroma češnjaka može zamaskirati naš miris.

Dok stručnjaci ne otkriju koji točno mirisi privlače komarce, jedina pouzdana zaštita od krvopija su repilenti koji se prodaju u trgovinama i ljekarnama.
27.06.2012. 09:09:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh