« Život
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
VJEROVALI ILI NE

Kućanski poslovi usrećuju muškarce

Dame udobno se smjestite i pripremite se na šokantno otkriće: muškarci vole obavljati kućanske poslove jer ih čine sretnijima

Sve za sreću i sklad
Više o

sreća

,

kućanski poslovi

,

muškarci i žene

,

sretan brak

,

zadovoljstvo životom

Rezultati novog znanstvenog istraživanja kose sa svim stereotipima, ali i pukim istinama, o muškarcima i imaju potencijala da kod ljepšeg spola izazovu šok epskih razmjera - muškarci ustvari uživaju u kućanskim poslovima jer ih to čini sretnijima.

Naime, studija sveučilišta Cambridge otkrila je da muškarci, supruzi i dečki, osjećaju ogromno grizodušje kada ne odrade svoj dio kućanskih poslova, a kako i ne bi kada je zamijećeno da su domaćinstva koja ravnopravno dijele obaveze sretnija i rjeđe se svađaju.

Znanstveni tim kaže kako su očekivali da će se stanje u kućanstvu pogoršati te da će muškarci biti nesretniji kako se povećava opseg njihovih obaveza u domaćinstvu, no zabilježena je sušta suprotnost.

"Možda je razlog tome to što sve više muškaraca podržava ravnopravnost spolova i zbog toga osjećaju nelagodu kada žene obavljaju većinu kućanskih poslova, a možda djevojke više ne toleriraju lijenost svojih partnera", kažu znanstvenici.

Istraživanje sveučilišta Cambridge temelji se na rezultatima velike europske studije u kojoj je sudjelovalo preko 30 tisuća ljudi iz 34 zemlje. Ispitanici su odgovarali na pitanja o vremenu provedenom u održavanju kućanstva poput kuhanja, pranja, čišćenja i nabavke potrepština.

"Unatoč uvriježenom mišljenju muškarci su, a ne žene, ti koji imaju najveću korist od ravnopravnije podjele inače tradicionalnih uloga u domaćinstvu", kaže profesorica Jacqueline Scott, voditeljica studije.

27.06.2012. 14:07:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh