« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
YO-YO EFEKT

Otkriveno kako spriječiti vraćanje izgubljenih kilograma

Znanstvenici su otkrili što uzrokuje i kako spriječiti začarani krug skidanja i ponovnog nabacivanja kilograma

Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

debljanje

,

vitka linija

,

yo-yo efekt

Svatko tko je bio na dijeti suočio se s nepoželjnim yo-yo efektom, gubljenjem viška kilograma, pa vraćanja na staru težinu ili još većeg dobivanja na masi te ponovnog odlaska na neki režim prehrane, no znanstvenici su napokon otkrili kako razbiti taj začarani krug.

Kako bi zadržali novu tjelesnu težinu ljudi moraju jesti manje nego osobe iste mase koje nisu bile na dijeti. Točnije, na dnevnoj bazi moraju unositi minimalno 300 kalorija manje jer im mišići slabije troše energiju. Hormonalne promjene, metabolizam i apetit također imaju ulogu u yo-yo efektu.

Do ovog otkrića došao je profesor Michael Rosenbaum sa sveučilišta Columbia prateći ljude na dijetama dugi niz godina. Muškarci i žene koji su sudjelovali u eksperimentu bili su na reduciranoj prehrani sve dok nisu izgubili 10 posto tjelesne mase, a potom su trebali održati tu težinu. Sistematski pregledi prije, za vrijeme i poslije dijete otkrili su tajnu uspjeha.

"Kako bi održali tjelesnu težinu potrebno je smanjiti unos kalorija za 22 posto. To znači da morate unositi minimalno 300 kalorija dnevno manje nego osobe koje izgledaju identično kao vi", kaže profesor Rosenbaum.

Studija je također otkrila da ako želite zadržati tjelesnu težinu morate se godinama pridržavati kalorijske restrikcije jer su efekti mršavljenja ostavili duboki trag na organizam.

"Gubljenje kilograma je relativno laki proces, no zadržavanje tjelesne težine zahtijeva cjeloživotnu predanost", poručuje profesor Rosenbaum.

16.05.2012. 11:16:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh