« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POTRAGA SE NASTAVLJA

Otkriveno 100 novih planeta nalik Zemlji

Do otkrića se došlo pomoću svemirskog teleskopa Keplera lansiranog u siječnju prošle godine

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

Zemlja

,

teleskop Kepler

,

planeti

Njegova misija jest skeniranje svemira u potrazi za planetima koji imaju orbite oko zvijezda. Ovo otkriće moglo bi dokazati da možda nismo sami u svemiru.

Znanstvenici vjeruju kako postoji oko 100 milijuna planeta u Miliječnoj stazi koji podržavaju prave uvijete za nastanak života. Očekuju kako će identificirati oko 60 takvih planeta, nalik Zemlji, u iduće dvije godine. Astronom Dimitar Sasselov izjavio je na TEDGlobal konferenciji u Oxfordu prošli tjedan, kako je teleskop otkrio 140 različitih planeta koji su iste veličine kao Zemlja.

>> "Nova Zemlja" bit će otkrivena do kraja godine

Kepler otkriva planete pomoću skoro neprimjetnih treptaja tj. malene količine sjene koja se pojavljuje svaki put kada planet prolazi pored zvijezde. Planeti tada stvaraju malu promjenu u sjaju zvijezde koja može trajati od 2 do 16 sati. Informacije poput veličine planeta i njegove orbite mogu se izračunati iz količine sjene koju stvara, vremenu koje prođe između tih sjena i mase zvijezde.

"Život je kemijski sustav koji doista treba manji planet, vodu, stijene i mnogo kompleksne kemije kako bi se razvio i opstao. Još mnogo posla nam ostaje, no statistički rezultati su jasni i čisti, a oni govore kako postoje planeti poput naše Zemlje. Naša galaksija je bogata takvim planetima. Idući plan misije jest pokušati otkriti koji su od tih planeta pogodni za život", dodaje Sasselov. 

23.07.2010. 07:59:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nalyada
    23.07.2010. 10:39
    Baš krasno! Ljudi svih zemalja ujedinite se i katapultirajte sve psihopate na jednu od tih planeta, da bismo spasili Zemlju od katastrofe!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh