« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
ORGANIZIRANA PRIJEVARA

Otkrivene muljaže u poslovanju Spaladium Arene

Loše poslovanje i otkazi bez obrazloženja, a raskid ugovora Split bi koštalo 4 milijuna kuna.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Split

,

Spaladium Arena

,

organizirana prijevara

,

Global Spectrum Europe

,

Sportski grad TPN

,

Elinda Ravlić

Djelatnici američke tvrtke Global Spectrum Europe, koja je u idućih deset godina trebala upravljati Spaladium Arenom, po dolasku na radno mjesto prvi radni dan nakon što su u medijima objavljena nagađanja o odlasku, dobili su otkaze bez pojašnjenja.

Jedan od njih je navodno u uredskim prostorima tvrtke pobacao dokumente sa stola i verbalno napao Elindu Ravlić, direktoricu Sportskog grada TPN, te je uhićen zbog remećenja javnog reda i mira.

Bivši djelatnici Global Spectruma Europe novinarima su objasnili o čemu se radi, a prema njihovim izjavama jasno je kako je u pitanju još jedan slučaj ciljano lošeg poslovanja sa svrhom izvlačenja gradskog novca na temelju ranije potpisanog tajnog ugovora.

"Svi smo mi normalni, obrazovani i sposobni ljudi, došli smo u Global Spectrum Europe spremni raditi i stvarati, ostavili smo dobro plaćene poslove jer smo željeli napredovati i dokazivati se u ovom poslu. Booking radim već 15 godina, a sada već u ovoj branši imam pečat 'debila' jer, kao, sad su svi znali kako je ovaj ugovor bio samo farsa, namjerna i planirana prijevara", izjavili su za Slobodnu Dalmaciju otpušteni radnici.

Oni su kako tvrde, već mjesecima pokušavali spasiti obraz tvrtke, imali su milijune ideja, ali od samog početka su nailazili na odbijanje od strane generalnog direktora Troya Flynna.

"Zamislite, dobivalo se sto tisuća dolara svaki mjesec za održavanje i upravljanje dvoranom, a Sportski grad od Države i Grada 3.6 milijuna kuna, gdje su ti silni novci? Na naše plaće je odlazilo možda 200 tisuća kuna, a Flynn je živio u plaćenom stanu na Mejama i primao mjesečno devet tisuća dolara", objasnili su revoltirani bivši djelatnici tvrtke.

Skupa i praznaIzgradnja splitske Arene u Lori stajala je oko 50 milijuna eura. Cijena čitavog kompleksa procijenjena je na 147 milijuna eura. Investor je bio hrvatski konzorcij (Konstruktor, IGH, Dalekovod) okupljen pod imenom Sportski grad TPN kojemu bi od strane Grada i države kroz 30 godina trebalo biti isplaćeno 150 milijuna eura. Grad Split Arenu smije koristiti 52 dana godišnje.

"Pozivamo i USKOK i policiju, neka prolistaju spise, mi znamo da su se potpisivali namjerno negativni, a izbjegavali pozitivni ugovori po nas. Ovo je organizirana prijevara. Netko je namjerno želio pokazati svijetu kako Arena ne može poslovati s dobitkom. Ma, dajte, pogledajte, svako selo ima neki događaj, a mi zjapimo prazni", zaključili su radnici koji su protiv direktora tvrtke GSE Troya Flynna i direktorice Sportskog grada Elinde Ravlić odlučili podignuti kaznenu prijavu zbog organizirane prijevare.

Slobodna navodi kako je u vrijeme kada je potpisivan ugovor o upravljanju Arenom, u veljači ove godine, Global Spectrum Europe predstavljen kao tvrtka s velikim iskustvom u vođenju multifunkcionalnih dvorana sličnih splitskoj Areni, svi su imali velika očekivanja, a pogotovo 20 uposlenika novoosnovane tvrtke.

Inače, prema ugovoru između grada Splita i GSE-a njegovo raskidanje grad bi stajalo dodatnih 4 milijuna kuna pa je prilično jasno kuda se kreće ovaj 'slučaj'.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum rekao je kako ugovor sa Sportskim gradom o zakupnini Spaladium Arene ide na reviziju da se vidi je li potrebno da grad i država izdvajaju 3,6 milijuna kuna mjesečno za najam dvorane, što godišnje iznosi četiri posto gradskog proračuna.

"To je izuzetno teška situacija za Grad. Taj ugovor je bio tajan, što nije bilo potrebno, sve treba biti transparentno. Napravit ćemo sve da Grad bude što manje opterećen", izjavio je Kerum.

23.06.2009. 16:12:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh