« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
ŽELJNI RADA I PLAĆA

Radnici Željezare uzeli stvar u svoje ruke

Radnici splitske Željezare od utorka će svakodnevno dolaziti u tvornicu koju su odlučni braniti dok ne proradi

(Duje Klarić, CROPIX)
Više o

Split

,

Željezara

,

Zlomrex

,

splitska željezara

,

Mladen Bekavac

,

Nezavisni sindikat Brodosplit

,

Željko Ivančević

,

Tonči Mužić

,

Sindikat metalaca Hrvatske

Na današnjem Zboru radnika splitske Željezare doneseni su zaključci prema kojima radnici od Hrvatskog fonda za privatizaciju i Ministarstva gospodarstva traže pronalaženje načina isplaćivanja plaća do rješenja trenutne situacije, odnosno do početka prozivodnje, javlja Slobodna Dalmacija.

Od Vlade i nadležnog ministarstva zahtijevaju hitno poduzimanje konkretnih radnji za pokretanje proizvodnje sukladno zaključcima potpisanim sa Štrajkaškim odborom 20. svibnja ove godine, dok se od središnjice sindikata zahtijeva poduzimanje širokih sindikalnih akcija, te organizaciju prosvjeda u Zagrebu kao i organizaciju autobusnog prijevoza svih zaposlenika Željezare.

"Od nadležnih institucija tražimo da paralelno zahtijevaju od Zlomrexa sklapanje ugovora o prodaji Željezare sa zainteresiranim kupcem iz Rusije. Imamo informaciju da je taj kupac voljan preuzeti Željezaru i u nju uložiti sredstva za ozdravljenje tvrtke, i to u iznosu od 27 milijuna eura. Međutim, poljski Zlomrex traži i za sebe dodatnih šest milijuna eura kao svoju zaradu, što je nemoralno i nedopustivo jer je Željezara i dalje ostaje taoc Zlomrexa nakon što ju je upropastio i radnike doveo na rub egzistencije", izjavili su u ime Sindikata metalaca Hrvatske, te Nezavisnog sindikata Brodosplita Željko Ivančević, Tonči Mužić i Mladen Bekavac.

Sindikalci od Fonda za privatizaciju zahtijevaju da se utvrde Zlomrexovi propusti i nezakonite radnje u pogledu obveza iz ugovora o prodaji i prijenosu dionica, koristeći dokumentaciju koju im je dostavio Sindikat, kao i izrađenu analizu ispunjenja obveza iz ugovora. Ako Željezaru ne kupi novi kupac, sindikati od Vlade RH zahtijevaju da raskine ugovor sa Zlomrexom, te da Željezaru pripoje konzorciju hrvatskih građevinskih tvrtki koje će biti angažirane na gradnji autocesta.

23.06.2009. 14:58:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh