« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
HRABRO, NEMA ŠTA!

Interventna policija napala 16-godišnju djevojku

Maloljetnica koja boluje od leukemije u svojoj je kući izvučena iz kreveta, bačena na pod i vezana lisicama

(Miroslav Kiš, CROPIX)
Više o

policijska brutalnost

,

Petrinja

,

interventna policija

,

pretres kuće

,

PU Sisačko-moslavačka

,

uporaba prekomjerne sile

Naoružani, s pancirkama i crnim maskama pripadnici interventne policije jutros oko 9:30 sati su uz povike "Policija, ovo je pretres", upali u kuću 16-godišnje Estele T., probudili ju, bacili na pod i vezali lisicama, javlja Jutarnji list.. Estela kaže kako su ju odvukli iz kreveta i u pidžami grubo bacili na pod glavom prema dolje. Zavrnuli su joj ruke na leđima i cijelo vrijeme državši joj lice okrenuto prema podu, stavili lisice. Pri tome ju je, vjerojatno nehotice, jedan od policajaca pendrekom udario po nosu nakon čega je počela krvariti i zatražila da ju puste. Dobila je odgovor "Šuti, bez priče!".

Nisu joj dali obrisati krv koja ju je gušila. Vezanu su ju odveli u dnevnu sobu gdje su joj bili šokirani roditelji. Tamo su joj odvezali ruke, a jedan je rekao da obriše krv. Rekla im je da ima 16 godina i da je teško bolesna, te da im ne predstavlja opasnost da bi ju morali vezati i udarati.

Nije vidjela da im je imalo žao što su ju povrijedili i bili bezrazložno grubi. Kada su obavili posao zbog kojeg su došli u kuću okrenuli su se i otišli, kaže Estela kojoj su na rukama još uvijek vidljivi tragovi lisica.

Novinari su doznali kako je pretres kuće u petrinjskoj Radićevoj ulici obavljen po nalogu istražnog suca. Prema izjavi Estelinog djeda Uzeira, njegov sin Faris svojedobno je imao problema s drogom te je policija, kada je u pitanju bila bilo kakva racija, obavezno obilazila kuću njegova sina i rodbine.

"Danas su policajci bili i kod mene, na drugom kraju Petrinje. Došli su s nalogom, obavili pretres, pitali ima li kakvih primjedbi na postupak i uljudno otišli. Ni ovoga puta ni ovdje niti kod mene nisu ništa našli. Zato nisam mogao vjerovati kada mi je Estela rekla što se njoj dogodilo", rekao je Uzeir i dodao: "Ja ne znam je li moj sin nešto napravio, ima li razloga za pretres kuće, no nitko nema pravo tako postupati prema maloljetnom djetetu, prema bolesnom djetetu, koje mirno spava u svojoj sobi. Zbog toga sam zvao načelnika policije u Sisku i uložio prigovor na takvo ponašanje i postupanje policajaca, a agresivne ću policajce tužiti".

Policija je, kako se doznaje iz PU Sisačko-moslavačke, zaprimila prigovor Esteline obitelji te je odmah oformljen tim koji će cijeli slučaj analizirati, ispitati sve sudionike i nakon toga utvrditi je li uporaba fizičke prisile protiv djevojke bila opravdana.

Zaista nas zanima nas kako će policija opravdati ovaj slučaj 'zamjene identiteta' i uporabe prekomjerne sile nad maloljetnicom koja spava i ne predstavlja prijetnju!

23.06.2009. 17:39:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh