« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
revolucionarno okriće

Otkrivena veza između gena i dobivanja Alzheimera

Britanski znanstvenici izolirali nove gene povezane s nastankom demencije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Alzheimerova bolest

,

Alzheimer prevencija

,

uzrok Alzheimera

,

liječenje Alzheimerove bolesti

,

istraživanje Alzheimera

Ovo je prvo otkriće vezano za bolest u 16 godina i natjeralo je znanstvenike da preispitaju postojeće teorije njenog nastanka.

Geni su izolirani u studiji koja je uključivala oko 16000 DNK uzoraka i potvrđeno je da su uključeni u nastanak upala i povećanja kolesterola.

Nade da će studija Nature Geneticsa otvoriti nove mogućnosti za liječenje bolesti su ogromne.

Podatci koje su prikupili timovi nekoliko britanskih sveučilišta pokazani su i francuskim istraživačima koji su identificirali treći gen, CR1.

Dva gena koje su otkrili Britanci, CLU i PICALM, imaju obrambene funkcije u mozgu. Mutacije u genima mogu maknuti taj obrambeni efekt i pretvoriti „zaštitnike" u „napadače", tvrde znanstvenici.

Profesor Kevin Morgan sa Sveučilišta u Nottinghamu objasnio je da su otvorene nove mogućnosti i za rješavanje problema upala i kolesterola.

„Ova saznanja naglašavaju postojanje novih potencijalnih načina za liječenje korištenjem već postojećih konvencionalnih lijekova. Pitanje je hoćemo li modificirati količinu rizika dobivanja Alzheimerove bolesti ako uspijemo smanjiti kolesterol i određene upale", rekao je profesor Morgan.  

Postoji oko 700,000 ljudi u UK koji žive s demencijom, a predviđa se da bi taj broj do 2050. mogao porasti na 1,7 milijuna.

Voditeljica istraživanja, profesorica Julie Williams, koja je ujedno i glavna savjetnica pri Zakladi za istraživanje Alzheimerove bolesti, kaže da bi ovo istraživanje moglo pružiti vrlo korisne tragove

„Pažnju smo usmjeravali na specifične teorije o Alzheimerovoj bolesti, no, naši rezultati pokazuju da tu postoji još nešto. Još uvijek ne razumijemo u potpunosti što izaziva ovu bolest. Za nekoliko godina možda ćemo imati jasniju sliku o svemu", rekla je Williams.

Rebecca Woods, izvršna direktorica Zaklade za istraživanje Alzheimerove bolesti, kazala je da u ovo vrijeme kad se još trebaju pronaći načini da se zaustavi ova razarajuća bolest, ovakva otkrića mogu doprinijeti stvaranju novih ideja, razvijanju suradnje i još mnogo toga u utrci s Alzheimerom.

06.09.2009. 20:19:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh