« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
čuvajmo srce

Zagađeni zrak oštećuje krvožilni sustav

Najnovija istraživanja pokazuju da promet može povisiti krvni tlak i staviti naše srce u rizičan položaj direktno nas izlažući štetnosti ispušnih plinova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zagađenje

,

srčane tegobe

,

ispušni plinovi

Znanstvenici na Sveučilištu u Michiganu, pod vodstvom dr. Roberta Brooka, otkrili su da kvaliteta zraka koji udišemo može odmah povisiti krvni tlak i uzrokovati nezdrave promjene u krvi koje mogu potrajati satima pa čak i danima. Studija je mjerila utjecaj zagađenja zraka na zdrave ljude u dva grada - Ann Arboru i Torontu - gdje su sudionike eksperimenta izložili u laboratoriju jednakoj količini čestica i ozona koje se mogu naći u blizini mjesne željeznice.

U usporedbi s onima koji su udisali pročišćeni zrak, kod ljudi koji su udisali zagađeni zrak, javio se viši krvni tlak ubrzo nakon izlaganja, a njihove krvne žile pokazale su oštećenje 24 sata kasnije. Takva produljena hipertenzija poznata je kao rizični faktor za srčane bolesti i moždani udar.

Brookovi podaci dokazuju da su čestice aktivniji igrači u srčanim problemima od ozona te da se dva različita procesa odvijaju u našem tijelu dok udišemo nečisti zrak.

Prvo, zbivaju se promjene u središnjem živčanom sustavu uzrokujući prelazak sa kontroliranje regulacije tjelesnih procesa na instinktivnu tj. automatsku reakciju. Sve to ubrzava otkucaje srca i uzrokuje porast krvnog tlaka budući da tijelo možda reagira na prisutnost stranih, potencijalmo opasnih čestica u zraku.

Čim opasnost od zagađenja nestane, tlak naglo opada. Ali štetni efekt se zadrži. Čestice se mogu zadržati u plućima gdje aktiviraju još jedan proces - inflamaciju, koja se javlja više od 24 sata nakon izlaganja. Inflamacija može zadebljati krvne žile i nanijeti dugotrajnu štetu elastičnosti krvnih žila i njohovoj sposobnosti apsorpcije promjena u toku krvi iz srca. Oslabljene krvne žile mogu povisiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Sve ovo ne znači da je baš svaki građanin u opasnosti od srčanih bolesti. Za većinu zdravih ljudi, izlaganje gradskom zraku i trenutne promjene u tlaku nisu opasne, Ali, Brook tvrdi da je moguće da ovakve promjene ječe utječu na nekoga tko ima urođenu hipertenziju ili srčanu bolest  te da mogu uzrokovati čak i srčani udar. Razne čestice još su uvijek opasne za ljude koji nisu potpuno zdravi.

 "Ovo je veliki korak naprijed u razumijevanju mehanizma utjecaja zagađenja zraka na srčane bolesti. Sada kada znamo koliko štetan zagađeni zrak može biti za naše srce, čisti zrak više nije samo pitanje zdravlja našeg planeta nego i nas samih", rekao je Brook.

09.09.2009. 12:45:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh