« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
lažno informiranje

Ne nasjedajte na natpise s kutija cigareta!

Razlika između znaka light, gold ili mild uopće ne postoji, tvrde britanski znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zabrana pušenja

,

cigarete ubijaju

,

oznake na cigaretama

,

štetnost cigareta

Tekstovi i natpisi na kutijama cigareta o tome kako su neke vrste manje štetne po zdravlje, često su ustvari hrpa lažnih informacija na koje nasjednu pušači, pokazalo je istraživanje Nottinghamskog sveučilišta nakon ispitivanja na 1300 Britanaca.

U Europskoj Uniji ova praksa je zabranjena. No, u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu se naći čak i paketi cigareta koji sugeriraju da su povoljne za zdravlje, da imaju manju količinu katrana ili pak da je lakše odviknuti se od njih.

Cigarete s oznakama kao što su light, silver ili gold koje ostavljaju dojam da su zdrave ili stvaraju manju ovisnost, u stvari se ni po čemu ne razlikuju od ostalih, navodi se u istraživanju.

Europska Unija zabranjuje čak i natpise na pojedinim cigaretama o tome kako su one zdravije od drugih.

Rezultati britanskog istraživanja pokazuju kako je većina ispitanika posegnula za proizvodima koji imaju oznake o manjoj štetnosti iako je dokazano da to u praksi nije slučaj; to je izravan slučaj netočnog informiranja potrošača.

Tako je primjerice, ističu autori istraživanja, paket cigareta Marlboro gold istaknut kao proizvod koji smanjuje rizik po zdravlje za 53%. Navodi se na proizvodu i da konzumacija ove vrste cigareta omogućuje za 31% lakše odvikavanje nego primjerice kod crvenog Marlboroa.

Nakon što su ovi natpisi uklonjeni s proizvoda jer je bilo riječi o netočnim podacima, značajno je opalo i vjerovanje o manjoj štetnosti jedne vrste cigareta od druge.

Od 2002. godine u zemljama pod EU zakonodavstvom zabranjena je uporaba tekstova, loga ili natpica koje sugeriraju da su neke cigarete zdravije od drugih. Zabranjene fraze uključju oznake light, mild kao i manji udio katrana.

06.09.2009. 11:42:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh