« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PRATITELJ MLIJEČNE STAZE

Otkrivena Galaksija X?

Uz Mliječnu stazu nalazi se još 80-tak manjih galaksija čije je postojanje do sada utvrđeno samo u teoriji

Svemir
Svemir (Free Digital Photos/Ilustracija)
Više o

Mliječna staza

,

istraživanje svemira

,

galaksije

,

Galaksija X

Nakon brojnih teorija, nagađanja i strastvenih diskusija, postojanje Planete X u Sunčevom sustavu i dalje ostaje samo astronomski mit. S druge strane, znanstvenici tvrde da će pomoću nove matematičke metode uskoro pronaći malu Galaksiju X koja se nalazi odmah pored naše Mliječne staze.

Astronomi vjeruju da su velike galaksije okružene manjim galaksijama koje proizvode relativno malu količinu svjetla pa ih je teško uočiti. Tim galaksijama vjerojatno dominira tamna tvar koja prema pretpostavkama čini oko 85% svemira u cjelini.

Matematičku metodu za dokazivanje satelitskih galaksija razvila je Sukanya Chakrabarti s kalifornijskog sveučilišta. Galaksija X se prema njenim izračunima iz perspektive Zemlje nalazi "s druge strane Mliječne staze", a neuočljiva je jer plinovi i prašina ometaju zrake svjetlosti. Nakon teorijskog dokaza, astronomi galaksiju namjeravaju potražiti infracrvenim teleskopom Spitzer.

Chakrabarti je svoju teoriju učvrstila prijenosom matematičkog modela na galaksije s već poznatim satelitskim galaksijama (npr. M51). Uspjela je naime formulom točno utvrditi položaj tih galaksija, a rezultate je predstavila na godišnjem okupljaju "American Astronomical Society" u Seattleu.

"Pristup se može koristiti u brojnim područjima fizike i astronomije", objašnjava Chakrabarti i dodaje: "Na primjer, može se indirektno dokazati postojanje tamne tvari, utvrditi evolucija galaksija i sudari manjih galaksija s velikim."

Astronomi pretpostavljaju da Mliječnu stazu okružuje oko 80 manjih galaksija. Neke su već poznate (Mali i Veliki Mageljanski oblak), dok veliku većinu još nismo otkrili iako teorija izravno upućuje na njihovo postojanje.

Chakrabarti tvrdi da proizvode poremećaje u raspodjeli hladnog vodika unutar galaktičkog diska zbog čega ih je moguće izmjeriti infracrvenim teleskopima.

Dosadašnji izračuni pokazuju da masa Galaksije X iznosi jednu stotinku mase Mliječne staze. Nalazi se između zviježđa Norma i Circinus.

17.01.2011. 12:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    17.01.2011. 13:07
    svaka matematička metoda koja koristi dijeljenje s nulom (matematičkom beskonačnošću) je pogrešna... a matematika astrofizičara se bazira upravo na dijeljenju s nulom...

    astrofizičari tvrde da mogu time dokazati svoje teorije... pa naravno da mogu jer se tom metodom može dokazati i da je 2=1 :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh