« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PROBLEMATIČNI RECEPTORI

Otkriven protein koji pomaže u borbi protiv depresije

Proteinski peptid sprječava spajanje dvaju receptora koji su povezani s depresijom, što budi nadu u nove i učinkovite lijekove

Otkriven protein koji pomaže u borbi protiv depresije
Otkriven protein koji pomaže u borbi protiv depresije (Shutterstock)
Više o

depresija

,

protein

,

receptori

Depresija je sve češći zdravstveni problem u svijetu, posebno u razvijenim zemljama i znanstvenici neprestano istražuju kako je liječiti. Tako su neuroznanstvenici u kanadskom Centru za ovisnost i mentalno zdravlje (Centre for Addiction and Mental Health - CAMH) razvili proteinski peptid koji bi mogao biti ključan u liječenju depresije.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine pokazalo je da se spajanje dvaju dopaminskih receptora značajno podiže u mozgu osoba kojima je dijagnosticirana depresija. Kada su to otkrili, znanstvenici su odlučili naći rješenje kako prekinuti spajanje receptora.

>> Depresivno raspoloženje liječit će se pametnom odjećom

Voditelj studije dr. Fang Liu sa Sveučilišta u Torontu sa svojim je timom proučavao specifičan mehanizam signalizacije dopamina, D1 i D2 kompleksa receptora, kako bi pronašli mjesta na kojima se receptori vežu.

Tako su uspjeli generirati proteinski peptid koji prekida vezanje dvaju receptora. Peptid je testiran na životinjama na kojima se pokazalo poboljšanje u ponašanjima vezanima uz depresiju.

01.12.2010. 11:22:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    01.12.2010. 12:19
    smiješno, pa depresiju izaziva način života (zapadni 'civilizirani' svijet je kronično depresivan), tako da protein neće puno pomoći

    :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh