« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
1. PROSINAC

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a

AIDS se pojavio prije 30 godina i do sada je odnio 30 milijuna života, a danas se poziva vlade da unatoč krizi ne smanjuju novac za liječenje

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a
Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a (Dreamstime)
Više o

AIDS

,

HIV

,

Margaret Chan

,

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, bolesti koja je razoran pohod počela prije gotovo 30 godina i odnijela 30 milijuna života, obilježava se u srijedu uz pozive na poštivanje ljudskih prava zaraženih i pozive vladama da unatoč financijskoj krizi ne smanjuju novac za lijekove koji omogućuju život 33 milijuna nositelja HIV-a.

AIDS je lani usmrtio gotovo dva milijuna ljudi u svijetu, a 2010. godina donijela je i dašak optimizma jer se smanjio broj zaraza, a ohrabruju i rezultati ispitivanja lijekova koji smanjuju mogućnost zaraze.

"Zdravlje, HIV i ljudska prava tijesno su povezani, a skupine najizloženije opasnosti od zaraze ujedno su i one kojima se prava najviše krše", poručila je glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan.

Najmanji pristup tim pravima imaju upravo skupine koje su najizloženije zarazi HIV-om kao što su heroinski ovisnici, seksualni radnici, homoseksualne i transrodne skupine, rekla je Chan i za primjer navela da samo 36 od 92 anketiranih zemalja primjenjuje program čistih igala za ovisnike.

Danas samo trećina zaraženih HIV-om prima antiretrovirusnu terapiju. Potkraj 2009. takvu terapiju primalo je više od 5,2 milijuna stanovnika zemalja u razvoju prema 700.000 u 2004., navodi UN-ova agencija UNAIDS.

Svijest o zarazi koja se prenosi s majke na još nerođeno dijete nastojao je pobuditi irski rock-pjevač i humanitarac Bono Vox porukom: "Teška su vremena na Zapadu", kojom je u utorak pozvao javnost da pritisne svoje vlade neka zbog financijske krize ne smanjuju novac za suzbijanje AIDS-a.

Humanitarne agencije mukotrpno prikupljaju novac i ne bude li ga dovoljno, UN neće ispuniti zacrtani cilj da se do 2015. iskorijeni prijenos HIV-a tijekom trudnoće s majke na dijete, rekao je irski pjevač. Po podacima UNICEF-a više od 1.000 novorođenčadi svaki se dan rađa s HIV-om u Africi gdje oko polovice zaraženih žena ne prima lijekove koji priječe da se virusom zarazi njihovo još nerođeno dijete.

Od izbijanja bolesti prije gotovo 30 godina AIDS je usmrtio gotovo 30 milijuna ljudi, no pozitivno je da se smanjuje ne samo broj umrlih zbog antiretrovirusne terapije nego i stopa širenja zaraze.

AIDS (sindrom stečene imunoinsuficijencije) još je neizlječiva bolest i ne postoji komercijalno cjepivo koje bi spriječilo zarazu. Antiretrovirusna terapija omogućuje relativno normalan život, no virus zauvijek ostaje u tijelu i može se reaktivirati s prestankom uzimanja lijekova.

Nova strategija koja obećava jest terapija antiretrovirusnim lijekovima za osobe koje još nisu zaražene. Dobre rezultate dao je gel mikrobicid "koji budi nadu u generacijama žena", piše agencija AFP. Navodi da je u Južnoj Africi vaginalni mikrobicidni gel na bazi Tenofovira smanjio za 39 posto stopu seksualne infekcije u žena obuhvaćenih studijom.

Drugo ispitivanje pokazalo je 44-postotno smanjenje opasnosti od infekcije u homoseksualnoj populaciji koja je uzimala oralno kombinaciju antiretrovirusnih lijekova, piše AFP.

Dr. Chan je upozorila da su oboljeli od AIDS-a i nositelji virusa HIV-a još stigmatizirani i diskriminirani, istaknuvši: "WHO je čvrsto predan cilju da zaraženi HIV-om dobiju pristup svim službama. Međutim, to neće biti moguće ne osiguramo li poštivanje i zaštitu ljudskih prava svih i posvuda."

Pozitivan primjer je Međunarodna organizacija rada (ILO) koja je na ovogodišnjoj konferenciji potaknula vlade da potiču borbu protiv širenja HIV-a na radnim mjestima. Kampanja je počela u Brazilu tijekom karnevala u 12.000 poštanskih ureda koji su dijelili brošure o AIDS-u, a nastavljena je u afričkim zemljama. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 09:57:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh