« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
MOLIM?

Osuđeni talijanski seizmolozi, znanstvenici u šoku

Talijanski je sud presudio da su seizmolozi krivi što nisu upozorili ljude na katastrofalan potres, znanstvenici tvrde da je to nemoguće predvidjeti

Razorni potres sravnio je Aquilu sa zemljom
Razorni potres sravnio je Aquilu sa zemljom (Arhiva)
Više o

presuda

,

L'Aquila potres

,

seizmolozi

Sedam članova povjerenstva za procjenu opasnosti od katastrofe koji su održali sastanak u Aquili šest dana prije razornog potresa osuđeno je za ubojstvo iz nehata jer, prema mišljenju talijanskog suda, nisu upozorili stanovništvo na katastrofu.

Seizmolozi širom Europe su konsternirani ovakvom presudom, jer tvrde da je apsolutno nemoguće predvidjeti točno vrijeme i mjesto potresa.

Znanstvena zajednica se organizira kako bi napravili zajedničko priopćenje i pokušali uvjeriti talijanski sud da znanstvenicima nije mjesto u zatvoru.

Kako kaže Roger Musson, britanski geolog, ovakva će presuda potaknuti sve znanstvenike da budu vrlo oprezni u iznošenju mišljenja, jer bilo kakvo predviđanje koje se ne ostvari uništava reputaciju tog znanstvenika.

23.10.2012. 03:04:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    23.10.2012. 11:02
    Bravo Talijani, konačno neko da stane na kraj kvazi znanstvenicima. Miljarde troše na traženje bozona a onda se pravdaju da nemogu predvidjeti nakon puno malih veči potres. Pa tako se mogu astrolozi ispričavat a ne znanstvenici.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh