« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
PRIPAZITE

Osteoporoza - bolest koja ne bira godine

Ako se ne liječi, osteoporoza može dovesti do prijeloma kuka ili kronične boli u kralježnici što sprječava normalne tjelesne aktivnosti

Važno je unositi dovoljno kalcija
Više o

lijekovi

,

osteoporoza

,

menopauza

,

lijek protiv osteoporoze

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture. Do bolesti dolazi kada osteoklasti napadaju i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti potpuno obnoviti kost, kao što je u normalnim okolnostima slučaj.

Koštana masa se izgrađuje u mladosti i doba spolne zrelosti. Količina koštane mase ustaljuje se oko tridesete godine, a nakon četrdesete se postupno gubi (do 1 % godišnje). Postoje dva osnovna oblika ove bolesti.

Prvi oblik bolesti javlja se kod žena oko pedesete godine u menopauzi. Posljedica je sniženja razine estrogena, ženskih spolnih hormona. Drugi oblik osteoporoze, tzv. senilna osteoporoza, javlja se oko sedamdesete godine kao posljedica slabijeg metabolizma kalcija u starijoj dobi.

Osteoporoza je rijetka u djece i adolescenata, ali je moguća. Obično je uZrokovana medicinskim poremečajem ili lijekovima koji se koriste. Taj oblik se naziva sekundarna osteoporoza. Kao glavni preduvjet za razvoj sekundarne osteoporoze moguć je juvenilni reumatoidni artitis, anorexija, bulimija. Osim sekundarne postoji i idiopatska osteoporoza, no kod nje se teško može pronaći pravi uzrok same bolesti. Ovaj rijetki oblik obično pogađa djecu neposredno prije puberteta, u prosjeku oko sedme godine, no raspon je od prve do trinaeste godine života. Dobra vijest je da većina djece doživjeti potpuni oporavak kosti.

Uzroci osteoporoze su višestruki, što uključuje: genetsku predispoziciju, nemogućnost da se postigne potrebna koštana masa za vrijeme rasta, mršavost, nedovoljna upotreba koštano-mišićnog sustava, nedostatak spolnih hormona kod žena i muškaraca, neodgovarajući unos kalcija i vitamina D, stil života i medicinski čimbenici (pušenje, alkoholizam, kortikosteroidi), greške remodeliranja kostiju. Osim tih, važne su i neke bolesti kao što su: malapsorpcijski sindrom, ciroza jetre, maligne bolesti, bubrežna insuficijencija te neke endokrinološke bolesti.

Prijelomi kostiju zbog osteoporoze nastaju zbog kombinacije ozljede i koštane lomljivosti. Krhkost kostiju nastaje zbog smanjene koštane gustoće i promjena u mikroarhitekturi trabekularne strukture kosti.

Simptomi bolesti

Prvi znaci osteoporoze vide se u kostima s većim udjelom spužvaste kosti: kuku, kralješnici, zapešćima. U trećine žena starijih od 65 godina očekuje se da će doći do loma kralješka, a u jedne od pet žena u dobi preko 70 godina da će slomiti kuk. Najčešći uzroci smrti su embolije (krvni ugrušci) i upale pluća kao posljedica mirovanja.

Ako se ne liječi, osteoporoza može dovesti do prijeloma kuka ili kronične boli u kralježnici što sprječava normalne tjelesne aktivnosti.

Rizični čimbenici nastanka osteoporoze mogu biti:

 • Nasljedni ili konstitucijski: ženski spol, bijela rasa, gracilna konstrukcija, kasna menarha (prva menstruacija), prerana menopauza

 • Bolesti s visokim rizikom osteoporoze: atrofija nadbubrežnih žlijezda, kronična opstruktivna bolest pluća, Cushingova bolest (hiperkortizolizam), hiperparatireoidizam, malapsorpcijski sindrom, reumatoidni artritis

 • Lijekovi: dugotrajno liječenje kortikosteroidima, agonisti ili antagonisti hormona koji oslobađaju gonadotropine, antacidi (vežu fosfate ili sadrže aluminij).

Od prirodnih lijekova preporuča se povečati unos avokada , bogat je vitaminom D, pomaže organizmu u ugradnji kalcija u kosti. Najbolje ga je kombinirati tako da plod zgnječite i dodate nemasnom siru ili jogurtu kako biste pored vitamina D dobili i kalcij.

Avokodo je bogat i vitaminom E koji je dobar za srce.

Osim avokada , glavati ( obični) kupus sadrži kemijski element bor koji pomaže u povečanju razine estrogena u krvi , a estrogen je vrlo koristan za očuvanje kostiju. Uz kupus , maslačak je sljedeći na popisu sa velikom količinom kalcija te kemijskom elementa bor. Osim toga maslačak je vrlo dobar izvor silicija koji također pomaže jačanju kostiju.

Soja i druge mahunarke također pomažu u jačanju kostiju i sprječavaju pojavu srčanih bolesti. Kopriva i peršin su bogati kalcijem i bromom pa bi ih bilo dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu, kao i crni papar.

Što je potrebno izbjegavati :

 • Kofein

 • Hrana bogata natrijem (korjenasto povrče, konzervirana hrana, celer, slanutak)

 • Hrana bogata proteinima

Što će vam koristiti :

 • Hrana bogata kalcijem (jogurt, mlijeko, plava riba, špinat, blitva, grah, grašak, sjeme sezama, bademi...)

 • Naranče, jagoda, kesten, trešnja, limun, ječam, integralni kruh, peršin, grožđe

 • Svakako unesite 1200mg kalcija dnevno

 • Vježbajte barem pola sata dnevno

Za kraj jedan fini recept za zdravu povrtnu juhu za osteoporozu :

 • U veliku posudu dodajte riblje kosti

 • Preliti sa 1-1,5l vode i pustite da provrije

 • Poklopite i kuhajte oko 30 minuta

 • Dodajte nekoliko šaka sitno nasjeckanog kupusa, listova maslačka, listova i stabiljke koprive, peršina, ščira i tušta.

 • Po ukusu posolite i popaprite te dodajte druge začine po želji

 • Kuhajte jos 10-ak minuta , uklonite riblje kosti i juha je spremna za posluživanje.

 • Možete je koristiti i kao temeljac za izvrsnu juhu od graha

Dobar tek

Piše: Suzana Svečnjak Romanić
26.06.2013. 10:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh