« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
TO JE DOBRO

Dostupni svi lijekovi registrirani u EU

Ulaskom u Europsku uniju u Hrvatskoj će biti dostupni svi lijekovi registrirani u EU, što je osobito značajno u slučajevima liječenja rijetkih bolesti

Dostupni postaju i traženi lijekovi
Dostupni postaju i traženi lijekovi (Arhiva)
Više o

EU

,

lijekovi

,

dostupnost

Od danas je skraćen postupak dolaska lijekova na hrvatsko tržište jer će automatski biti registrirani svi lijekovi koje je registrirala Europska agencija za lijekove, doznaje se u Ministarstvu zdravlja.

Hrvatski ljekarnici moći će od 1. srpnja izdavati lijekove propisane na recept stranog liječnika, a u ljekarnama država članica moći će se dobiti lijekovi koje su propisali liječnici u Hrvatskoj.

Povećat će se i dostupnost medicinskih proizvoda jer za njihov uvoz više neće trebati registriracija u Hrvatskoj, već samo ocjena sukladnosti ovlaštenog laboratorija iz bilo koje od država članica.

Građani će uživati i višu razinu sigurnosti i kvalitete zdravstvene usluge na području presađivanja organa i tkiva, proizvodnje krvnih pripravaka te medicinski pomognute oplodnje.

Usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s europskim posljedično će dovesti do smanjenja vjerojatnosti prijenosa zaraznih bolesti, djelovanja toksičnih tvari ili pogrešne dodjele krvi/tkiva, a veći broj prikupljenih tkiva rezultirat će smanjenjem listi čekanja.

Hrvatska je iz pretpristupnih fondova povukla oko 3 milijuna eura bespovratnih sredstava za unapređenje edukacije zdravstvenih djelatnika s područja presađivanja organa i tkiva i nabavu opreme za zdravstvene ustanove.

01.07.2013. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh