« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SLATKA GORČINA

Ostanite zdravi i fit uz grejp

Dvije do četiri čaše prirodnog soka od grejpa smanjuju rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, odličan je za detoksikaciju jetre, a pomaže i kod gubitka suvišnih kilograma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

detoksikacija

,

vitamini

,

mršavljenje

,

grejp

,

minerali

Grejp je zapadnjacima postao poznat u 18. stoljeću kada su ga 'otkrili' na Barbadosu, a znanstvenici smatraju kako je nastao prirodnim križanjem naranče i pomela. No, iako mu prorijeklo nije najbolje poznato jedno je sigurno - grejp je jedna od najzdravijih namirnica na planetu jer sadržava vrlo visoke količine vitamina i minerala, a popis njegovih beneficija za ljudsko zdravlje stalno se nadopunjava.

Grejp je izvrstan izvor vitamina C koji odlično djeluje na ljudski imunitet. Uz to vitamin C može smanjiti negativne učinke astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, a dokazano je i kako hrana s visokim udjelom tog vitamina djeluje preventivno na pojavu srčanih bolesti i karcinoma.

No, grejp ne sadržava samo visoke razine vitamina C već i vitamina A te kalija i vlakana. Sadrži i pektin, topiva vlakna za koja se pokazalo da snižuju razinu kolesterola i štite krvne žile od začepljavanja. Sok crvenog grejpa također štiti krvne žile od LDL-a (lošeg kolesterola), a sadrži sve minerale i vitamine kao i voćka no iz soka ne možete dobiti korisna vlakna.

Studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition pokazala je kako pijenje dvije do četiri čaše prirodnog soka od grejpa, jabuke ili naranče smanjuju rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, a sok od grejpa pokazao se i vrlo dobrim u detoksikaciji jetre. Druga studija objavljena u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry pokazala je i kako se konzumacijom grejpa mogu popraviti oštećenja DNK zbog kojih nastaje rak prostate.

A to nije sve. Osim što grejp čuva i popravlja narušeno zdravlje, također može pomoći kod gubitka suvišnih kilograma. Istraživanje provedeno u kalifornijskoj klinici Crisp u suradnji s Centrom za izučavanje prehrane i metabolizma pokazalo je kako konzumacija grejpa ili pijenje soka od grejpa uvelike pomaže u gubljenju viška kilograma. U studiji je sudjelovalo 100 sudionika koji su 12 tjedana konzumirali uobičajene količine hrane i bavili se fizičkom aktivnošću. Bili su podijeljeni u tri skupine: jedna je pila sok od grejpa prije jela, druga je jela pola grejpa prije jela, a treća uopće nije konzumirala grejp. Kod prve dvije skupine zamijećeno je kako su tijekom ispitivanja izgubili od jedne do pet kilograma na potpuno prirodan način, bez izgladnjivanja.

Ukratko, grejp je odlična namirnica za popravljanje narušenog zdravlja i zdravo mršavljenje te ju nikako ne bi trebalo izbjegavati jer njegova gorčina donosi slatke rezultate.

Ipak, imajte na umu da sok grejpa blokira enzim CYP3A4 koji se nalazi u lijekovima protiv kolesterola, ali i estrogena u kontracepcijskoj piluli čineći te lijekove potencijalno toksičnima pa je, kao na kraju krajeva i kod svake druge dijete ili promjene prehrambenih navika, potrebno obratiti pozornost na lijekove koje konzumirate.

20.03.2010. 17:51:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh