« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
LOOL

Osmijehom umanjite agresivnost nasilnika

Razina agresije znatno se smanjivala kad su ispitanici izraz lica na fotografiji protumačili kao iskren osmijeh

Iskren osmijeh blagotvorno djeluje na okolinu
Iskren osmijeh blagotvorno djeluje na okolinu (FreeDigitalPhotos)
Više o

osmijeh

,

agresivnost

,

iskren osmijeh

,

lažni osmijeh

,

podsmijeh

Osmijeh, osim što otvara sva vrata, ima i umirujuće djelovanja na agresivne ljude, pokazao je cijeli niz istraživanja koje su proveli profesor eksperimentalne psihologije Marcus Munafo i njegovi suradnici. 

U istraživanju su sudjelovali ispitanici stari između 18 i 30 godina nagle naravi, a među njima je i bio i određen broj prijestupnika koji su služili kazne zbog agresivnog ponašanja. Pokazivane su im fotografije ljudi, a ispitanici su trebali prvo protumačiti izraz lica osoba na fotografijama, tj. zapisati što vie - tugu, sreću, ljutnju, bijes i slično.

Tijekom istraživanja bilježeni su moždani valovi ispitanika kojima su pokazivane i fotografije nasmijanih ljudi kako bi se procijenila njihova razina agresivnosti kad gledaju sretne i nasmijane ljude.

Prvi problem je bila činjenica da su agresivci vrlo često srdačan osmijeh na fotografiji miješali s podsmijehom, tako da su znanstvenici zaključili da bi bilo daleko manje sukoba kad bi se mogla spriječiti pogrešne interpretacije facijalnih ekspresija. 

U svakom slučaju, razina agresije je znatno opadala kad su ispitanici izraz lica na fotografiji protumačili kao iskren osmijeh, no jednako tako pokazalo se da mozak bez problema registrira sve varijacije osmijeha i procjenjuje razinu iskrenosti. 

07.04.2013. 18:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh