« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Nedostatak vitamina D uzrokuje 26% veću smrtnost

Koliko je opasno u tolikoj mjeri vam i spašava život - sunčanje - jedan od načina unošenja vitamina D.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

sunčanje

,

vitamin D

Istraživači na medicinskom fakultetu Johnsa Hopkinsa u Marylandu ispitali su uzorak od 13.000 muškaraca i žena koji su rođeni zdravi, a sudjelovali su u nacionalnoj anketi kojom su se uspoređivali rizici smrtnosti između osoba s niskom razinom vitamina D u krvi i onih s prosječnom razinom.

Među 1.800 ispitanika koji su umrli do 31. prosinca 2000., među kojima je gotovo 700 umrlo od kardiovaskularnih bolesti, 400 je patilo od nedostatka vitamina D, što znači 26 posto veći rizik od smrtnog ishoda, bez obzira o kojoj je bolesti riječ, u osoba kod kojih je utvrđen nedostatak tog vitamina.

Nedostatak vitamina D za 26 posto povećava opći rizik smrtnosti, prema istraživanju američkih liječnika objavljenom u ponedjeljak koje, čini se, potvrđuje rezultate ranijih radova o važnosti te organske tvari.

Ovo istraživanje, nakon ranije objavljenih, jasno upućuje na povezanost između niske razine vitamina D u krvi i povećanja raka dojke, kao i pojave depresije u starijih osoba. Otprije je poznato da ljudi u mediteranskoj klimi žive mnogo duže i kvalitetnije, a čini se kako za to nije zaslužna samo zdrava prehrana već i tople zrake sunca.

Znanstvenici ističu da su istraživanja objavljena 2007. provedena na životinjama i na ljudima isto pokazala da postoji veza između niske razine tog vitamina i bolesti srca i krvožilja.

No tim radovima nije bio obuhvaćen dovoljan broj i dovoljno raznolik uzorak ispitanika, pa se njihovi zaključci ne mogu generalizirati. (HINA)

Gdje pronaći vitamin DVitamina D možemo pronaći u ribi, mlijeku, orašastim plodovima, ali ga organizam stvara i sam pod utjecajem određenog spektra ultraljubičastih zraka. Drugim riječima ovo je vrijeme kad bismo ga po plažama i sunčalištima trebali dragocjeno skupljati.

12.08.2008. 15:25:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh