« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Mišljenja podijeljena

Oslobađanje Plavšić izazvalo buru reakcija

Prijevremeno puštanje na slobodu ratne zločinke i Dodikov doček tema su brojnih reagiranja u bosanskohercegovačkim medijima

(Getty Images)
Više o

Milorad Dodik

,

Biljana Plavšić

,

rekacije

,

osude

Sarajevsko "Oslobođenje" na naslovnici izvješćuje kako je ratna predsjednica RS Plavšić iz zatvora doletjela "Dodikovim zrakoplovom" te konstatira kako je javnost u RS i dalje uvjerena da je ona nedužna što se može smatrati konačnom potvrdom nespremnosti za suočavanje s počinjenim ratnim zločinima.

Komentari koje prenosi "Dnevni avaz" znatno su oštriji. U brojnim reagiranjima pretežito bošnjačkih političara stoji kako je ovo predstavljalo "likovanje nad nedjelima zločinaca".

"Žrtve platile let za Beograd", naslov je jednog od tekstova u "Avazu" čiji je novinar pokušao pitati Dodika o moralnosti odluke da se po Plavšić pošalje zrakoplov koji se održava iz proračunskih sredstava, znači i od izdvajanja onih koji su među žrtvama ratnih zločina.

"Ja raspolažem zrakoplovom i osobno sam odlučio i naložio da se zrakoplov upotrijebi u ove svrhe", kazao je Dodik u svom stilu potvrdivši kako planira što prije "ugosititi Plavšić u svom uredu u Banja Luci".

Zbog prijevremenog puštanja na slobodu Biljane Plavšić prosvjedovao je i bivši švedski ministar pravosuđa Tomas Bodstrom, sada zastupnik u parlamentu te države. U intervjuu koji je dao "Avazu" Bodstrom je kazao kako za takav čin smatra izravno odgovornim aktualnog šefa švedske diplomacije Carla Bildta.

"Za to što je Plavšić sada na slobodi u Srbiji zaslužna je švedska vlada. Oni su to htjeli ali nisu morali učiniti", izjavio je Bodstrom dodajući kako je na takvu odluku izravno utjecao Bildt koji je s Plavšić u prijateljskim odnosima.

Bodstrom je zbog ove odluke Bildta prijavio švedskom parlamentu tereteći ga da je u sukobu interesa. "Jednostavno, on (Bildt) nije trebao odlučivati u ovom slučaju", konstatirao je Bodstrom koji je sada na čelu parlamentarnog odbora za pravosuđe. (Hina/Metro-portal)

28.10.2009. 09:50:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh