« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
otkrio toplu vodu

I dužnosnicima je dosta kalvarije u Afganistanu

Američki dužnosnik podnio ostavku zbog neslaganja s misijom SAD-a - tvrdi da će za uspjeh u Afganistanu trebati desetljeća i milijarde dolara

Više o

Afganistan

,

vojnici u Afganistanu

,

Matthew Hoh

Dužnosnik State Departmenta u Afganistanu Matthew Hoh, podnio je ostavku na svoju dužnost zbog neslaganja s misijom SAD-u toj zemlji, upozorivši da će Washingtonu za uspjeh u Afganistanu trebati desetljeća i milijarde dolara, izvijestili su američki mediji.

Matthew Hoh (36), politički časnik diplomatske službe i civilni časnik u pokrajini Zabul, napisao je pismo generalnoj direktorici diplomatske službe u State Departmentu Nancy Powell, kako bi izrazio "dvojbe i rezerve prema sadašnjoj strategiji i planiranoj budućoj strategiji" u Afganistanu, izvijestio je u utorak The Washington Post.

Novinarima je kazao da je 10. rujna podnio ostavku jer se ne slaže s misijom SAD-a u toj zemlji.

"Osjećam da naša strategija u Afganistanu ne postiže ciljeve koji su vrijedni žrtvovanja naših mladića i djevojaka ili trošenja milijardi dolara", rekao je Hoh.

U izjavi za CNN je naglasio da se Amerikance u Afganistanu napada jer su okupirali tu zemlju, a ne iz nekih ideoloških razloga kako to prikazuje službeni Washington.

"Vjerujem da se ljudi s kojima se borimo u Afganistanu, bore jer ih mi okupiramo a ne zbog nekih ideoloških razlika, ne zbog veza s al-Kaidom, ni zbog neke fundamentalne mržnje prema Zapadu. Jedini razlog što se oni bore protiv nas je to što ih okupiramo", naglasio je Hoh.

Hoh je proveo šest godina u Iraku, kao kapetan marinskog korpusa, a potom je radio kao civil u ministarstvu obrane.

Američki veleposlanik u Afganistanu, Karl Eikenberry, te posebni izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke, navodno su pokušali odgovoriti Hoha od ostavke, a Holbrooke mu je nudio i posao, no on je sve odbio, kako navodi Post.

State Department je u utorak nastojao minimizirati značaj Hohova postupka, navodeći kako se ne radi o karijernom diplomatu već ugovornom djelatniku, koji je podnio ostavku neposredno prije isteka mandata.

"Hoh je potpisao ograničeno imenovanje 29. ožujka, a zaduženje mu je završavalo 28. rujna. Pismo s ostavkom poslao je par tjedana prije toga", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly.

On je naglasio da Državno tajništvo uzima vrlo ozbiljno stajališta koja je iznio Hoh, ali vjeruje da su američke snage u Afganistanu na putu ostvarenja cilja koji je postavio predsjednik Barack Obama.

Kelly je potvrdio da je Hoh prvi dužnosnik State Departmenta koji je podnio ostavku zbog neslaganja s ratom koji SAD već osam godina vodi u Afganistanu.

Hohova ostavka i argumenti koje je iznio dolaze kao udarac Obaminoj administraciji, koja bi u iduća dva tjedna trebala odlučiti o tome hoće li poslati dodatne snage u Afganistan, kao što je zatražio zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u toj zemlji general Stanley McChrystal.

28.10.2009. 10:03:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh