« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
EH ..

Osam zemalja EU uvelo ograničenje za hrvatske radnike

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika

Ograničenja sve više
Ograničenja sve više (Arhiva)
Više o

EU

,

posao

,

posao u EU

,

ograničenja

Luksemburg je osma zemlja EU-a koja je objavila ograničenja hrvatskim radnicima nakon Njemačke, Nizozemske, Austrije, Velike Britanije, Slovenije, Belgije i Španjolske. Dosad je deset zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja - Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva, a ostale još nisu donijele konačnu odluku.

"U skladu s pristupnim ugovorom potpisanim 2011., vlada Velikog Vojvodstva Luksemburga donijela je odluku da će s 1. srpnjem pristup luksemburškom tržištu rada biti ograničen za hrvatske radnike tijekom početnog razdoblja od dvije godine', stoji u službenom priopćenju.

U njemu se pojašnjava da će određene kategorije hrvatskih građana biti izuzete iz ove odluke, posebice radnici koji su u Luksemburgu zaposleni 12 mjeseci ili više prije pristupanja Hrvatske u EU, radnici koji su bili bez prekida zaposleni najmanje 12 mjeseci prije nego što su, u razdoblju od 1. srpnja 2012. i 30. lipnja 2013., dobili pristup tržištu rada Luksemburga, članovi obitelji državljana europskih zemalja kojima takva dozvola nije potrebna te visoko kvalificirani radnici, znanstvenici, novaci i studenti.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli '2+3+2', što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007.

27.06.2013. 08:19:22
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  urbanjungle
  27.06.2013. 12:08
  Kao da se nama radi, moš mislit.
 2. avatar
  paypal registracija
  08.01.2014. 06:51
  hhahaha urbanjungle ... Pa dobro i ima i nema tu istine, kako tko. Sve je to sigurnosti radi i te mjere ce se s vremenom naravno ukinuti, ni tebi ne bi bilo drago da ti dođe u Hr preko noći 20 000 radnika.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh