« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NEMA DOKAZA

Organski uzgojena hrana je skuplja ali ne i zdravija?

Potrošači su spremni za organsku hranu izdvojiti više novca iako nema dokaza da je ona uistinu bolja tvrde Britanci

(Shutterstock)
Više o

zdrava hrana

,

organski uzgoj

,

prehrana

,

organska hrana

,

organski proizvodi

,

organsko porijeklo

Tim britanskih stručnjaka oko profesora Alana D. Dangoura proveo je detaljne analize svih do sada provedenih istraživanja koja idu u prilog organski uzgojenoj hrani i zaključio da nema dokaza o tome da je ona uistinu zdravija od konvencionalne, često jeftinije hrane, piše u publikaciji „American Journal of Clinical Nutrition".

„Poljoprivrednici, poduzeća i mediji prednosti organske hrane prezentiraju kao gotove činjenice. Međutim, postoji tek mali broj studija koje istražuju je li ona zdravija. Pored toga, istražuju se samo kratkoročni učinci te hrane kao prirodni antioksidans", tvrdi Dangour.

U promociji organske hrane tako se često spominje da je onda bolja za organizam jer se pri uzgoju voća i povrća ne koriste umjetna gnojiva, a životinje se uzgajaju bez antibiotika i hormona. Takav uzgoj trebao bi opravdati i višu cijenu proizvoda koji sa znanstvenog aspekta nemaju dokazano pozitivan učinak na zdravlje i produljenje životnog vijeka.

Dangour je sa suradnicima usporedio 162 postojeće studije o organskom uzgoju, a samo 12 smatra legitimnim za odgovor na pitanje „Je li organska hrana zdravija?". Nadalje, šest tih studija mjeri kratkoročan učinak organske hrane kao prirodnog antioksidansa u krvi vrlo malog broja ispitanika u kratkom razdoblju (43 osoba u nekoliko tjedana).

„Jedina relevantna studija je ona provedena u Nizozemskoj na 2800 djece od njihova rođenja do druge godine života, a dokazuje da organski uzgojena hrana smanjuje rizik od nastanka alergija", kaže Dangour.

„Potpuno je nejasno je li organska hrana bolja za organizam. Osobe koje ju konzumiraju vjerojatno više pažnje posvećuju zdravlju te se više kreću čime žive zdravije od ostalih ljudi bez obzira na to kakvo voće, povrće i meso jedu", zaključuje Dangour.

Nejasno je dakle u kojoj je mjeri cijena organskih proizvoda za krajnjeg potrošača opravdana. Sigurno je tek da od organskog uzgoja profitira okoliš jer takav način poljoprivrede tlo znatno manje zagađuje pesticidima.

26.05.2010. 13:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh