« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
NIŠTA BEZ PREGLEDA

Ne izjednačavajte ljepotu sa zdravljem jer izgled vara

Mnogi misle da su lijepa kosa i blistav ten pokazatelji dobroga zdravlja - pritom zanemaruju da se visok tlak i kolesterol ne mogu vidjeti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

ljepota

,

izgled

Poznate osobe, glumci, pjevači i manekenke jako drže do vlastitog izgleda. Uostalom, on je često jedino oružje koje imaju u svijetu šoubiznisa. Sjajna kosa, savršen ten, tijelo poput skulpture... Čovjek bi pomislio da pucaju od zdravlja.

Ali to uopće ne mora  biti tako. Spomenuti pokazatelji mogu zavarati, a to potvrđuju i stručnjaci it kompanije Nuffield Health koji tvrde da vanjska pojava nužno ne reflektira zdravstveno stanje. Kad prosuđujete nečije zdravlje na temelju onoga kako ta osoba izgleda, često se ignoriraju skriveni čimbenici poput krvnog tlaka, pušačkih navika, razine kolesterola i tako dalje. Osim toga, skupocjeni kozmetički proizvodi mogu i najlošijoj kosi dati zdrav izgled, ali samo izgled. Isto tako, estetske operacije mogu vas riješiti viška kilograma i masnoća koje ste nakupili nezdravom prehranom.

Zaključak je donesen na temelju rezultata ankete u kojoj je sudjelovalo preko 2,500 muškaraca i žena. Oni su trebali procijeniti zdravstveno stanje na temelju izgleda dvaju osoba koje su im prikazane na fotografijama. Na jednima je bila vitka, osunčana plavuša, na drugima muškarac prosječna izgleda u otrcanoj odjeći.

Gotovo dvije trećine ispitanika procijenilo je da je žena zdravija. Ali, kad su zaista liječnički pregledani (generalan pregled, provjera glukoze i kolesterola, tlak, pušačke navike, konzumacija alkohola...) pokazalo se da je muškarac u biti puno zdraviji.

Oko 60 posto sudionika uvjereno je da su blistava kosa i lijep ten sigurni pokazatelji dobroga zdravlja - iako se i jedno i drugo može postići proizvodima koji se kupuju u ljekarnama i drogerijama. Nuffield Health, privatni sportsko-medicinski lanac koji je proveo istraživanje, dokazao je da je zdravlje više od dobrog vanjskog izgleda. Dr. Andy Jones, medicinski direktor spomenute kompanije, kaže kako ljudi danas izjednačavaju ljepotu sa zdravljem zaboravljajući pritom da je industrija ljepote proizvela tisuće preparata koji im omogućavaju da se doslovno "pošpricaju lijepim izgledom". "U biti, mnogi od najvažnijih pokazatelja zdravstvenog stanja uopće nemaju vanjske znakove", kaže Jones.

Uostalom, vitkost u današnjem smislu, koja je ideal lijepoga, prije bi se mogla povezati s poremećajima u prehrani ili neuhranjenošću, objašnjavaju stručnjaci, nego s primjerom zdravoga.

12.05.2010. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh