« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
ZAPAMTITE!

Orašasti plodovi - nisu svi jednako zdravi

Svi su orašasti plodovi otprilike podjednako bogati kalorijama, a budući da obiluju omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima kvalitetan su dodatak svakoj prehrani

Koji su dobri, a koji baš i ne?
Koji su dobri, a koji baš i ne? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

orašasti plodovi

Nedostatak određenih namirnica čini trajnu štetu ljudskome zdravlju, a na listi su se našli i orašasti plodovi. Nužni su i korisni, ali evo što je prava istina o orašastim plodovima.

Njihov manjak u svakodnevnoj prehrani izaziva određene negativne posljedice na zdravlje, a od 5 rizika smrti četvrta stavka je upravo preskakanje oraščića i sjemenki. No, suprotno vjerovanju mnogih, nisu svi podjednako dobri, stoga ni poželjni u svačijoj prehrani.

Svi su orašasti plodovi otprilike podjednako bogati kalorijama, a budući da obiluju omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima kvalitetan su dodatak svakoj prehrani i odličan međuobrok kad vas uhvati napad gladi. Ipak, nisu svi podjednako zdravi.

Bademi, indijski oraščići, pistacije - ovo su oraščići čija je nutritivna slika daleko najbolja za ljudsko zdravlje. Nude savršen balans proteina, zdravih masti i vlakana, uz to imaju i najmanje kalorija. Pritom je važno izbjegavati ušećerene varijante, zasoljene ili karamelizirane. Isto tako, prženi oraščići mogu sadržavati omega-6 nezdrave masti budući da previsoke temperature uništavaju nutrijente.

Kikiriki - zapravo, uopće nije riječ o orašastim plodovima, već mahunarkama. Kako su bogati folatima, mineralima esencijalnima za zdravlje mozga, najvažniji su upravo za taj dio ljudskoga organizma. No pretjerivanje u kikirikiju, naročito slanoj varijanti, nikako nije preporučljivo, a može izazvati i probavne tegobe.

Makadamija, pecan - pecan oraščići u Americi su, primjerice, popularniji od "običnog" oraha, no njihov nutritivni prikaz pokazuje i da su kalorijski, uz australske makadamijske oraščiće, najgušći. Osim što imaju najviše kalorija, imaju i najmanje proteina i najviše masti, što u ovako "punim" namirnicama itekako znači - samo dodatnih nekoliko komada može vam pomoći da debelo premašite dnevni kalorijski unos.

Orasi - iako svi orašasti plodovi obiluju zdravim mastima, orasi imaju najveću količinu alfa linolenske kiseline koja je dobra za zdravlje srca i krvnih žila. Neka istraživanja pokazala su i da orasi, u sličnoj mjeri u kojoj to čini maslinovo ulje, pomažu u smanjenju upalnih procesa u tijelu, prenosi Health.

05.07.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh