Zašto ste neprestano gladni?
Ako osjećate glad cijelo vrijeme, a nije povezano ni sa jednim od očekivanih razloga, provjerite s liječnikom patite li od inzulinske rezistencije
Muku mučite s dijetama, a svaki put pokleknete pred krafnama ili krumpirićima? Otkrijte u čemu je problem i zašto ste stalno gladni:
Inzulinska rezistencija - ako osjećate glad cijelo vrijeme, a nije povezano ni sa jednim od prijašnjih razloga, provjerite s liječnikom patite li od inzulinske rezistencije. Radi se o stanju koje, ako se ne liječi, vodi do dijabetesa tipa II.
Iscrpljenost - radite duge sate, psihički i fizički ste iscrpljeni? To je veliki okidač za hormon grelin, a u isto vrijeme se snižava proizvodnja leptina. Takva disbalans uzrokuje da tijelo zamijeni umor glađu.
Jedete na brzinu - uvijek radije sjednite nekoliko minuta za stolom nego da samo zgrabite hranu na putu do posla. Jedno je istraživanje pokazalo da kad jedemo 'u hodu', u kasnijim obrocima kroz dan konzumiramo čak pet puta više kalorija.
Jedete pogrešnim redoslijedom - moguće je da je razlog stalne gladi krivi redoslijed hrane. Jednostavno nemojte jesti desert prije glavnog jela, eliminirajte ono poznato 'samo da malo probam' i trebali biste osjetiti razliku.
Ne jedete raznoliko - najčešći razlog je očit, jer ako ne jedete dovoljno i 'siromašno', bit ćete gladni. To je česta zamka u dijetama koje se baziraju samo na jednoj skupini hrane, npr. samo na proteinima ili samo na ugljikohidratima.
Opsjednutost hranom - teško je izdržati na dijeti kad stalno mislite o hrani. Pogreška koju mnogi rade je što previše gledaju 'food sadržaje' na društvenim mrežama. Skrolate li fotografije milkshakea, kolača i burgera, velika je vjerojatnost da će vas uhvatiti ogromna žudnja za istim.
Stres - bez obzira na to jeste li pod pritiskom rokova na poslu, muči li vas veza ili nešto drugo - vaše će tijelo reagirati i tražiti pomoć. "Kad ste pod stresom, vaše tijelo jače proizvodi kortizol i grelin, a ta dva hormona nas čine gladnima", tvrdi Sowa i dodaje kako osobe koje jedu zbog stresa najčešće posežu za ugljikohidratima.
Novi komentar