Omega-3 masne kiseline nemaju utjecaja na zdravlje?
Prilično šokantne rezultate istraživanja predstavili su grčki znanstvenici koji pobijaju sve do sada izrečeno o omega-3 masnim kiselinama
Omega-3 masne kiseline jedan su od najčešće spominjanih spojeva koji, prema dosadašnjim tvrdnjama, imaju odličan utjecaj na naše zdravlje. Pripisuje im se zaštita srca i regulacija tlaka zbog utjecaja na količinu triglicerida u krvi.
U međuvremenu se razvila cijela industrija proizvoda obogaćenih omega-3 masnim kiselinama, od kapsula i ostalih dodataka prehrani preko margarina, ulja i ostalih masnoća koje koristimo u kuhinji.
No, grčki znanstvenici sa Sveučilišta Janjina predstavili su analizu kliničkih ispitivanja koja su provedena na gotovo 70 tisuća ljudi u kojoj se ne slažu s dosadašnjim tvrdnjama o blagotvornom utjecaju omega-3 masnih kiselina, proglašavajući ih potpuno neučinkovitim za sve navedeno.
Glavni izvor omega-3 masnih kiselina je riba poput sardina i lososa, što se i dalje preporučuje kao zdrav obrok koji bi trebao zamijeniti meso. No, ovo nije prvi glas koji tvrdi da omega-3 masne kiseline nemaju učinka na smrtnost i srčane bolesti, jer su ove godine i znanstvenici iz Južne Koreje objavili rezultate istraživanja na 20 tisuća ljudi tvrdeći isto.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar