« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
HA HA HA :)

Gledanje komedija dobro je za zdravlje

Smijeh u organizmu izaziva reakcije slične aerobnim vježbama i širi krvne žile, regulirajući tlak

Znanstveno dokazana ljekovita svojstva smijeha
Znanstveno dokazana ljekovita svojstva smijeha (Shutterstock)
Više o

lijek

,

smijeh

,

visoki krvni tlak

,

snižavanje tlaka

,

najbolje komedije

,

komedije

Svi znamo da je smijanje zdravo i da nam pomaže, makar i u kratkotrajnom odmaku od krute stvarnosti. Od te su poznate premise krenuli znanstvenici u pokušaju dokazivanja da je gledanje smiješnih filmova dobro za naše zdravlje.

Stoga je tim dr. Millera s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Marylandu okupio volontere i jedan dan im puštao najsmješnije ulomke filma Svi su ludi za Mary, a drugi dan dijelove ratnog spektakla Spašavanje vojnika Ryana.

Kako ovaj ratni film ima dovoljno stresnih scena, mjerenja su pokzala da su se krvne žile volontera pri gledanju tih scena sužavale i dolazilo je do rasta krvnog tlaka, što izravno utječe na zdravlje i može biti prilično opasno. S druge strane, komične scene širile su, zbog smijeha, krvne žile i regulirale krvni tlak.

Ranija su istraživanja već dokazala da postoji veza između stresa i sužavanja krvnih žila, tako da je smijeh sada postao lijek, i to znanstveno dokazani lijek. Prema navodima dr. Millera, smijeh u organizmu izaziva slične reakcije kao i aerobne vježbe, stoga, smijte se što više!

14.09.2012. 19:06:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljepotica
    14.09.2012. 20:16
    Smijeh je najbolji lijek.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh