« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
EVOLUCIJSKO IZNENAĐENJE

Oko 8 posto ljudskoga genoma potječe od virusa

Dio znanstvenika na temelju nove studije smatra kako bi virusi mogli biti djelomično odgovorni za mutacije neurona, a možda i nastanak nekih ozbiljnih psihičkih poremećaja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

virusi

,

evolucija

,

DNK

,

promjene DNK

,

neuroni

,

RNA virusi

,

bornavirusi

Otprilike osam posto ljudskog genetskog materijala ne potječe od naših ljudskih predaka nego od virusa, utvrdili su u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature japanski i američki znanstvenici.

Istraživanje provedeno na teksaškom sveučilištu u Arlingtonu pokazalo je da ljudski, ali i genomi drugih sisavaca, sadrže DNK koji potječe od RNA virusa čija se replikacija i transkripcija odvija u staničnom nukleusu. Dio znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju smatra kako bi 'ostaci' tog virusnog genetskog materijala kod ljudi mogli biti odgovorni za mutacije i psihičke poremećaje poput shizofrenije i poremećaja raspoloženja, javlja Science Daily.

Asimilacija virusnih genetskih sekvenci u genom domaćina naziva se endogenizacija. Taj proces odvija se kad se virusna DNK integrira u kromosome reproduktivnih stanica čime se može prenijeti na potomstvo. Do sada je bilo poznato kako sposobnost za odvijanje tog procesa kod kralježnjaka imaju samo retrovirusi no, znanstvenici su otkrili kako i bornavirusi imaju tu sposobnost te da su tijekom evolucijske povijesti upravo oni opetovano vršili endogenizaciju u sisavaca.

Bornavirusi (BDV) ime su dobili po njemačkom gradiću Borni gdje je virusna epidemija 1885. godine ubila cijelu regimentu vojnih konja. BDV mogu zaraziti širok spektar ptica i sisavaca, uključujući i ljude, a specifični su po tome što zaražavaju samo neurone. Nakon inficiranja stanica mozga domaćina, cijeli životni ciklus tih virusa odvija se u jezgrama zaraženih stanica. Upravo zbog te bliske veze bornavirusa sa staničnim jezgrama znanstvenici su odlučili provjeriti jesu li oni kroz povijest u cijelim vrstama ostavili endogene elemente.

Znanstvenici su u potrazi za tragovima BDV-a istražili 234 poznata eukariotska genoma (oni koji su potpuno sekvencirani) i nemalo se iznenadili kada su kod brojnih vrsta sisavaca našli mnogo endogenih elemenata srodnih borna N (EBLN) virusima.

Na temelju tih istraživanja nastala je teorija prema kojoj su infekcije bornavirusima odgovorne za mutacije u moždanim stanicama zaraženih pojedinaca, a dio znanstvenika smatra kako bi to mogao biti i uzrok nekih ozbiljnih psihičkih poremećaja.

09.01.2010. 10:05:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh