« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
JOŠ JEDNA CRNA OBLJETNICA

Oklahoma City - prošlo 15 godina od stravičnog bombaškog napada

Pripadnici protuvladine milicije su detonirali kamion pun eksploziva ispred savezne zgrade Alfred P. Murrah; ubijeno je 168 ljudi, uključujući i 19-oro djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

terorizam

,

oklahoma city eksplozija

,

protuvladina milicija

Oklahoma City u ponedjeljak je obilježio 15. godišnjicu najsmrtonosnijeg domaćeg terorističkog napada u SAD-u, okupljanjem više stotina preživjelih i članova obitelji stradalih na prigodnom komemorativnom skupu, zvonjavom crkvenih zvona i sa 168 sekundi šutnje za isti broj poginulih.

Pripadnici protuvladine milicije Timothy McVeigh i Terry Nichols su 19. travnja 1995. u 9 sati ujutro detonirali kamion pun eksploziva ispred savezne zgrade Alfred P. Murrah u središtu Oklahoma Citya. U strahovitoj eksploziji koja je razorila prednju fasadu višekatnice, ubijeno je 168 ljudi, uključujući i 19-oro djece, a više od 600 je ozlijeđeno.

McVeigh, koji je slučajno uhićen istoga dana zbog vožnje automobilom bez registarskih pločica, osuđen je na smrt i pogubljen 2001., a Nicholsu je izrečena višestruka kazna doživotnog zatvora, koju izdržava u saveznom zatvoru maksimalne sigurnosti u Coloradu.

Gradonačelnik Oklahoma Cityja Mick Cornett rekao je na komemoraciji da se grad sjeća tog tragičnog događaja, ne zato što ga ne može zaboraviti već zato što ga je odlučio pamtiti. "Odabrali smo snagu, optimizam, slobodu. Odabrali smo krenuti dalje s jedinstvom koje se ne može naći ni u jednom drugom američkom gradu", rekao je Cornett.

Od izbora Baracka Obame kao prvog predsjednika SAD afričko-američkog podrijetla 2008., broj aktivnih skupina "Domoljuba" u SAD-u se više nego utrostručio.

Na skupu je govorila i ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano te guverner Oklahome Brad Henry. Bivši američki predsjednik Bill Clinton, za čijeg se mandata dogodio napad u Oklahoma Cityju, upozorio je da je u godinama koje su prethodile tom napadu u američkom društvu vladala slična napetost i nezadovoljstvo kao i danas.

"Danas postoji ista vrsta ekonomskog i socijalnog potresa. Onda ste imali porast ekstremističkih glasova u radijskim emisijama, a danas imate milijardu Internet stranica", izjavio je Clinton za CNN.

"Prije petnaest godina, granica je prijeđena u Oklahoma Cityu. U trenutnoj klimi, s toliko prijetnji protiv predsjednika, članova Kongresa i drugih javnih dužnosnika, mi dugujemo žrtvama Oklahoma Cityja jamstvo da se ta granica neće opet prijeći", upozorio je Clinton u prigodnom članku u The New York Timesu. On je istakao da građanske slobode podrazumijevaju pravo na oštru kritiku vlade, prosvjede i građansku neposlušnost, ali ne i na nasilje i njegovo zagovaranje.

Od izbora Baracka Obame kao prvog predsjednika SAD afričko-američkog podrijetla 2008., broj aktivnih skupina "Domoljuba" u SAD-u se više nego utrostručio sa 149 na 512, od kojih 127 ima naoružane milicije, u usporedbi s 42 takve milicije prije dvije godine, izvijestio je Pravni centar Southern Poverty (SPLC), koji prati aktivnosti tih skupina što ispoljavaju mržnju prema vladi.

Ukupan broj aktivnih skupina za mržnju porastao je na rekordnih 932 u 2009., a prethodni rekord bio je 858 godine 1996., izjavio je za CNN Mark Potok, stručnjak SPLC-a. Najsvježiji slučaj je uhićenje devet članova milicije "Hutaree-kršćanski ratnik" u saveznoj državi Mitchigan, zbog planiranja ubojstva policajca i bombaškog napada na njegov sprovod, kako bi se izazvao ustanak protiv američke vlade. (hina/metro-portal)

19.04.2010. 20:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh