Ojačajte imunitet na prirodan način
U sezoni gripe, naročito one svinjske, najbolja obrana je prevencija
Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci diljem svijeta smatraju da je jačanje imuniteta proces koji započinje u zdravom probavnom traktu. Kad imamo dobru probavu bolje iskorištavamo hranjive tvari koje unosimo tijekom prehrane. Zdravim probavni sustav također smanjuje toksičnost sastojaka u hrani te uništava bakterije i viruse. Evo popisa namirnica koje se smatraju najjačim saveznicima u jačanju našeg imuniteta.
Češnjak. Sadrži antivirusne i antibakterijske tvari, čisti jetra koja pročišćava krv i potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca.
Đumbir. Korijen sadrži brojna nepostojana ulja koja griju tijelo i pomažu mu da se znoji, riješi problem temperature i eliminira toksine. Istovremeno pomaže u pročišćavanju dišnih putova i pluća. Također se koristi za probavne smetnje i pročišćavanje crijeva.
Med. Ovaj prirodni antibiotik s antiseptičkim svojstvima sadrži brojne vitamine i minerale odlične u borbi s infekcijama kao i u jačanju imuniteta. C, D, E vitamini, B-kompleks, propolis, samo su neki od njih. Med inače bolje djeluje upalu grla i kašalj od sirupa. Domaći med dobar je i za sezonske alergije, astmu i ostale dišne probleme.
Cayenne paprika (ljuta ili crvena paprika) generalno dobra za probavu, sadrži vitamine A, C, B kompleks, kalcij, fosfor, željezo. Djeluje protuupalno i pomaže kod artritisa. Sjajna je za općenito zdravlje čovjeka.
Acidofilus i Bifidus su probiotici - prijateljske bakterije, koje poboljšavaju našu vitalnu snagu. Obje su neophodne za optimalno zdravlje probavnog trakta, poboljšavaju imunološko stanje organizma i pospješuju stvaranje vitamina K. Dostupne su određenim mliječnim proizvodima poput jogurta ili kefira.
Zeleno. Povrće s velikim zelenim listovima poput špinata, kelja i blitve daje nam mnogo vitamina B12, folnu kiselinu, vitamin A, C, K čija je uloga u obrani i jačanju imuniteta već dobro poznata. Sastav povrća općenito poboljšava probavu i oporavak nakon bolesti.
Novi komentar