« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ČIN SOLIDARNOSTI

Odobreno 3 milijuna eura pomoći za Čile

Europska komisija odobrila je tri milijuna eura hitne pomoći namijenjene žrtvama potresa u Čileu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska komisija

,

Čile

,

potres

,

financijska pomoć

"Kao čin solidarnosti s čileanskim narodom stavljamo na raspolaganje tri milijuna eura organizacijama koje rade na terenu kako bi mogle pojačati svoje djelovanje u prvim, najkritičnijim, danima nakon potresa", rekla je povjerenica za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i odgovore na krize Kristalina Georgijeva. .

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso istaknuo je da su ta tri milijuna eura prvi korak. "Spremni smo učiniti sve kako bismo pomogli čileanskim vlastima. Kao prvi korak Europski ured za humanitarnu pomoć (ECHO) odlučio je dodijeliti tri milijuna eura hitne pomoći", ističe Barroso.

O stanju nakon potresa s čileanskim ministrom vanjskih poslova Marianom Fernandezom telefonom je razgovarala visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politikiu Catherine Ashton.

"Ministar Fernandez me izvijestio o stanju. Dojmila me se profesionalnost čileanskih vlasti u suočavanju s tim stanjem. Ponovila sam da je EU spreman pomoći čileanskoj vladi ako to zatraži", rekla je Ashton.

U potresu magnitude 8,8 po Richteru, koji je u subotu pogodio Čile, po najnovijim podatcima poginulo je 711 ljudi. K tomu je potres izazvao snažan tsunami koji je uništio ribarska sela na pacifičkoj obali i otocima, odnoseći kuće i automobile te sve što se našlo na samoj obali. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 17:45:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh