« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POZIV NA SURADNJU

IAEA nije sigurna je li iranski nuklearni program samo za civilne svrhe

Potvrda ne može doći sve dok Teheran ne bude u potpunosti surađivao s agencijom, izvijestio je glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano

Yukiya Amano
Yukiya Amano (Wikipedia)
Više o

Iran

,

IAEA

,

nuklearni program

,

civilne svrhe

Amano se u ponedjeljak obratio članovima upravnog odbora agencije, dva tjedna nakon izvješća u kojemu je prvi put izrazio zabrinutost da Iran možda izrađuje nuklearnu bojnu glavu. "Ne možemo sa sigurnošću potvrditi da nuklearni materijal u Iranu služi u mirotvorne svrhe, jer Iranci nisu u potpunosti surađivali s agencijom", kazao je Amano.

Unatoč tomu što inspektori IAEA-e imaju pristup nekim nuklearnim pogonima, nije im dopušten pristup brojnim drugim mjestima, dokumentima niti razgovor s nekim dužnosnicima.

Iranski veleposlanik u IAEA-i Ali Ašgar Sultanija izjavio je kako je izvješće nepravedno i neprihvatljivo.

Amano je u izvješću prije dva tjedna jasno poručio da Iranci nisu posve ispunili zahtjeve UN-ova Vijeća sigurnosti da prekine obogaćenje uranija. Umjesto toga u veljači su počeli obogaćivati uranij na višoj razini nego prije (do 20 posto), odbacivši prijedlog agencije da se taj posao obavlja u Rusiji i Francuskoj.

Amano je u ponedjeljak rekao da je taj prijedlog međunarodne zajednice još na stolu, a Irance je pozvao na hitnu i potpunu suradnju.

U današnjem obraćanju upravnom odboru Amano nije ponovio stajalište od prije dva tjedna, vjerojatno u namjeri da smanji napetosti jer mu je, osim Irana, teške formulacije o mogućoj izradi nuklearne bombe zamjerio i blok zemalja u razvoju zastupljenih u odboru IAEA-e.

Diplomati tvrde da je Amano izravniji u pristupu Iranu nego njegov oprezni i uravnoteženi prethodnik Mohamed ElBaradei. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 16:51:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh