« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Nije sve tako crno

Odnosi moći u svijetu promijenit će se zbog krize

Promijenit će se sadašnja tržišta, monetarna politika i trgovinski odnosi, a zemlje u razvoju će ojačati

(Wikipedia)
Više o

MMF

,

Svjetska banka

,

Robert Zoellick

,

gospodarska kriza

U govoru uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Istanbulu, u Turskoj, direktor Svjetske banke Robert Zoellick rekao je da svjetski čelnici trebaju preustrojiti multilateralni sustav i osmisliti "odgovornu globalizaciju" koja će poticati uravnoteženi globalni rast i financijsku stabilnost, prihvatiti globalne napore za borbu s klimatskim promjenama i ponuditi prilike za najsiromašnije.

"Stari međunarodni ekonomski poredak mučio se u suočavanju s promjenama i prije krize. Današnji poremećaj otkrio je velike praznine i potrebe koje se ne može ignorirati. Vrijeme je da se krene naprijed", rekao je Zoellick u predavanju koje je održao na Fakultetu za međunarodne odnose Paul H. Nitze, pri Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu.

U predavanju pod nazivom "Nakon krize?", Zoellick je ocijenio da je novi 'Okvir za snažan, održiv i uravnotežen rast', dogovoren na prošlotjednom summitu G-20 u Pittsburghu, dobar početak, ali će zahtijevati novu razinu međunarodne suradnje i koordinacije, uključujući i novu spremnost da se nalaze globalnog nadzora uzima za ozbiljno, gdje može biti potreban i pritisak.

Zoellick je istakao kako je važno da se G-20 sjeti i onih zemalja koje nisu za stolom. "Kao što je dogovoreno u Pittsburghu prošli tjedan, G-20 bi trebao postati primarni forum za međunarodnu gospodarsku suradnju između naprednih industrijaliziranih zemalja i rastućih sila. Ali to ne može biti samostalan odbor. Niti može zanemariti glasove više od 160 zemalja koje su ostale izvan njega".

Snažan odgovor Kine na gospodarsku krizu i brzi oporavak pokazao je njezin rastući utjecaj kao stabilizirajuće snage u globalnom gospodarstvu, kazao je direktor Svjetske banke, dodajući da su iskušenja Kine brzi rast kredita i ovisnost gospodarstva o izvozu.

Za SAD, koji je najteže pogođen krizom, Zoellick je rekao da budući izgledi ovise o rješavanju velikih deficita, oporavka bez inflacije i preustroja financijskog sustava, upozorivši da će ubuduće biti "sve više drugih opcija umjesto dolara" kao glavne pričuvne svjetske valute.

Također je ukazao na značajnu ulogu koju su u krizi odigrale središnje banke, uz napomenu da je njihova uloga u oporavku "manje uvjerljiva". Zauzeo se za davanje većih ovlasti ministarstvu financija u gospodarskom oporavku SAD-a.

Zemlje u razvoju bile su u usponu i prije krize a njihov položaj s njom je dodatno ojačan. Rast njihova udjela u svjetskom gospodarstvu predstavlja pozitivan razvoj, kazao je Zoellick, te dodao kako će "gledajući dalje, za model rasta s više ravnoteže i uključenosti, biti korisnije za svijet ako ima više polova rasta".

Uz ulaganja u infrastrukturu, ljude, i privatna poduzeća, zemlje u Latinskoj Americi, Aziji i na Bliskom istoku bi mogli pridonijeti 'Novoj normalnosti' za svjetsko gospodarstvo, zaključio je direktor Svjetske banke. (Hina/Metro-portal)

28.09.2009. 22:05:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh