« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BEZ SUKCESIJE

Odmrznuta tužba hrvatskog štediše protiv Ljubljanske banke

Riječ je o prvom slučaju odmrzavanja tužbenog postupka nekog od štediša Ljubljanske banke iz Hrvatske i BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Slovenija

,

Ljubljanska banka

,

odmrzavanje tužbe

Okružni sud u Ljubljani je u ponedjeljak održao raspravu o tužbi jedne hrvatske državljanke protiv Ljubljanske banke, pri čemu je riječ o prvom slučaju "odmrzavanja" tužbe hrvatskih štediša pred slovenskim sudom, objavljeno je u utorak.

Hrvatska državljanka u tužbi zahtijeva isplatu 1.430 američkih dolara koju je ona u toj banci imala prilikom raspada bivše Jugoslavije, a koji su joj od tada nedostupni.

Kako je u utorak javila Slovenska tiskovna agencija (STA), riječ je o prvom slučaju "odmrzavanja" tužbenog postupka nekog od štediša Ljubljanske banke iz Hrvatske i BiH pred slovenskim sudovima temeljem lanjske odluke slovenskog ustavnog suda da moratorij na takve tužbene zahtjeve nije u skladu s ustavom.

Višegodišnji moratorij na te sudske predmete opravdavao se slovenskim zakonom o sukcesiji, po kojemu se već pokrenuti postupci štediša protiv banke ne mogu nastaviti jer bi presuda mogla prejudicirati rješenje koje treba postići u okviru pregovora o sukcesiji bivše Jugoslavije.

No slovenski ustavni sud ustvrdio je da takav moratorij krši pravnu zaštitu koja mora biti zajamčena svima.

Prema navodima slovenskih medija, očekuje se da će sud u Ljubljani rješenje o tužbi hrvatske državljanke donijeti u roku mjesec dana, a sličnih je tužbi oko 130.

Predstavnici slovenske vlade i dalje smatraju da je pitanje deviznih depozita Ljubljanske banke izvan Slovenije sukcesijsko pitanje koje bi trebalo rješavati pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Direktor "stare" Ljubljanske banke Borut Ožura izjavio je da očekuje da će se na slovenskim sudovima otvoriti oko 140 takvih slučajeva, no da se ta pitanja mogu riješiti istom nakon što nasljednice bivše SFRJ postignu dogovor o tome tko će preuzeti jamstva za staru deviznu štednju u okviru bivše države, budući da je za deviznu štednju ranije jamčila Narodna banka Jugoslavije. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 18:14:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh