« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ISKRIVLJENA SLIKA

Hillary Clinton tvrdi da nema dokaza da je iranski nuklearni program mirnodopski

Državna tajnica u odgovoru nije spomenula Izrael koji uporno odbija potvrditi da posjeduje nuklearno oružje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Džeda

,

nuklearno oružje

,

iranski nuklearni program

Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u utorak u Džedi na predavanju saudijskim studenticama kako "ništa ne dokazuje" da Iran radi na mirnodopskom nuklearnom programu.

Clinton je, odgovarajući na pitanje zašto SAD, jedina zemlja koja je koristila atomsko oružje, zauzima tvrdu liniju spram Irana dok Izrael navodno posjeduje nuklearno oružje, kazala da Iran pretendira na to da je njezin program mirnodopski, "ali ništa to ne dokazuje".

Državna tajnica u odgovoru nije spomenula Izrael koji odbija potvrditi da posjeduje nuklearno oružje, ali je podsjetila na sporazume o sprečavanju nuklearnog sukoba poput ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja.

Ugovor koji je Iran potpisao obvezuje nuklearne sile da kontroliraju i smanje nuklearno oružje, a one koje ga ne posjeduju da se obvežu da ga neće nabaviti, kazala je Clinton studenticama ženskog sveučilišta u Džedi.

No, Iran je probudio sumnje u svoje namjere kad je najavio da će obogatiti uranij na 20 posto, priznavši da je izgradio tajnu tvornicu uranija blizu Koma i odbacio međunarodni prijedlog o razmjeni slabo obogaćenog uranija za gorivo za svoje centrale.

Po njoj je zabrinutost zbog namjera Irana pojačana njegovim prijetnjama drugim zemljama i financiranjem skupina koje vode "terorističke" napade u drugim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 18:10:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh