« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROTIV ZATVARANJA

Radnici zauzeli Totalovu rafineriju u Dunkirku

Radnici su okupirali administrativnu zgradu, a u znak solidarnosti u 48-satni štrajk stupaju svi Totalovi radnici u Francuskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube )
Više o

štrajk

,

Francuska

,

Total

,

rafinerija

,

Dunkirk

,

zauzimanje radnih mjesta

Oko stotinu radnika Totalove rafinerije u Dunkirku u utorak su tijekom štrajka probili policijske kordone i zauzeli administrativnu zgradu rafinerije kako bi blokirali najavljeno zatvaranje rafinerije.

Iz Totala, najveće europske rafinerije nafte, potvrdili su kako su uredi u Dunkirku zauzeti, ali su naveli kako je zgradu zauzelo samo 30-ak štrajkaša te dodali da je direktor podružnice prostorije tvrtke napustio prije toga.

Navedeno je i kako štrajkaši koji blokiraju zgradu rafinerije drugim radnicima dopuštaju neometano kretanje, odnosno dolazak i odlazak u rafineriju. Prema dostupnim informacijama štrajkaši trenutno raspravljaju o daljnjim koracima, javlja Reuters.

Radnici svih drugih Totalovih pogona u Francuskoj najavili su kako će 17. veljače, u znak solidarnosti s kolegama iz Dunkirka, ući u 48-satni štrajk.

U rafineriji Dunkirk, koja s kapacitetom od 137 tisuća barela na dana predstavlja 13 posto ukupnog Totalovog prerađivačkog kapaciteta u Francuskoj, štrajk traje od sredine siječnja, a zbog smanjenja troškova i male potražnje od rujna se ne proizvode naftni derivati.

Total je prije najava o zatvaranju Dunkirka poručio kako, ukoliko do toga dođe, niti jedan radnik neće završiti bez posla već će biti prebačeni na neko drugo radno mjesto ili će im se ponuditi ranija mirovina. Sindikati su nakon objave kako će se sastanak uprave održati 29. ožujka poručili da više ne mogu čekati i da žele znati kakva će biti sudbina stotina francuskih radnika koji su zadnjih godina u nekoliko navrata okupirali svoja radna mjesta, a zabilježeno je i nekoliko 'talačkih' situacija u kojima su uprave tvrtki zatvorili u namjeri da blokiraju otpuštanja ili samo saznaju kakva ih sudbina čeka.

16.02.2010. 19:01:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh